NYHET

Bred støtte for regjeringens krisefullmakter som åpner for tjenesteplikt og rekvirering av hoteller

Leder i Norsk Sykepleierforbund mener likevel bemanningsutfordringer i nærmeste fremtid kan løses uten bruk av kriselovgivning.

Publisert

Minerva har tidligere skrevet om at regjeringen i forrige uke ved en kongelig resolusjon ga Helsedirektoratet utvidede fullmakter for å hindre spredning av koronaviruset og for å sikre helsehjelp til befolkningen.

Det er fullmaktene i helseberedskapsloven som trådte i kraft fra 6. mars. For øyeblikket er det bestemt at fullmaktene vil vare i 30 dager. Fullmaktene er vide og gjelder tilsvarende de fullmakter kongen har i en krigssituasjon. Det innebærer at ordinær norsk lov kan tilsidesettes i en krisesituasjon.

På sine nettsider opplyser regjeringen om at fullmaktene i helseberedskapsloven kan benyttes når det er stor sannsynlighet for en ekstraordinær krise, og konsekvensene for befolkningens liv og helse kan bli alvorlige. Tiltakene innebærer bl.a. å pålegge tjenesteplikt eller beordre personell til å arbeide utover ordinær arbeidstid. Dessuten kan boliger, hoteller og andre bygg også rekvireres for å isolere smittede. Resolusjonen nevner koronasmittede passasjerer på cruiseskip som spesifikt eksempel på når rekvirering kan være aktuelt.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Digitalt årsabonnement og kvartalstidsskrift til 1050 kr i året

Bestill her