Kvalitet er viktigere enn pris

Å la private og ideelle aktører få konkurrere med det offentlige om å drifte sykehjem handler ikke først og fremst om å spare penger, slik venstresiden og Klassekampen antyder.

Publisert Sist oppdatert

Oslo kommune skal tilby sine innbyggere velferdstjenester av høy kvalitet. Å ha velferdsordninger som sørger for at innbyggerne får velge mellom tilbud driftet av det offentlige, ideelle eller kommersielle selskaper, gir et bedre tilbud til alle.

Konkurranse for kvalitetens skyld

Det er ingen tvil om at private, både ideelle og kommersielle selskaper, er viktige bidragsytere til velferdstjenestene i Norge, og i Oslo har konkurranse gitt oss både bedre hjemmetjenester, sykehjem og barnehager.

Siden brukeren betaler samme pris enten hun benytter seg av offentlige eller private leverandører av velferdstjenester, er det for leverandørene en konkurranse om kvalitet alene. Pris har ikke betydning for brukerens valg av leverandør. 

For å vinne et anbud har derimot pris betydning, men i Oslo kommune er kvalitet vektet med 70 %. Det er derfor underlig at økte kostnader ved private sykehjem grunnet høyere kvalitetskrav skal fungere som et argument mot konkurranseutsetting, slik som Klassekampen antyder i en reportasje 25.07.

Konkurranseutsetting er et virkemiddel for å heve nettopp kvaliteten.

Kvaliteten ved de private sykehjemmene er gjennomgående bedre enn ved de kommunale. Pårørendeundersøkelsen fra 2016 viser at de ideelle sykehjemmene i Oslo er stabilt gode, mens en rekke av de kommunale sykehjemmene kommer enten stabilt dårligst ut, eller er fallende. Spesielt interessant er det at de kommunale sykehjemmene som scorer dårligst i pårørendeundersøkelser ikke har evnet å løfte seg siden 2010.

Kommersielle aktører evner derimot å løfte kvaliteten på sykehjemmene de overtar.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS