NYHET

Doktoren, Luke Fildes.

Kostnadsanalyser i helsevesenet gir både pasienter og samfunnsøkonomer hodepine

Førsteamanuensis Magnus Løberg ved avdeling for helseledelse og helseøkonomi på UiO, mener vi går glipp av betydelige samfunnsøkonomiske gevinster ved måten vi måler nytten av legemidler.

Publisert Sist oppdatert

Når staten vurderer hvorvidt den skal innlemme et legemiddel i det offentlige helsetilbudet, må den gjøre en kostnadseffektivitetsanalyse. Men økonomer og andre fagfolk er uenige om hvordan dette best bør gjøres.

Magnus Løberg er førsteamanuensis ved avdeling for helseledelse og helseøkonomi på UiO. Han mener det nåværende systemet har mangler knyttet til hvordan man måler nytten av et legemiddel.

– Man inkluderer kun kostnader knyttet til selve helsetjenesten. Det innebærer at man ikke får med seg alle kostnadene og inntektene som oppstår i et videre perspektiv, et samfunnsperspektiv. Migrene medfører for eksempel betydelig sykefravær med derav følgende produktivitetstap, men denne kostnaden tas altså ikke med i kalkylene som legges til grunn for beslutning når man vurderer om staten skal betale for et legemiddel som for eksempel migrenemedisinen erenumab.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS