- Hensynet til mitt personvern er ingen grunn til ikke å kommentere slettingen

Per-Willy Amundsen (FrP) mener det er påfallende at hensynet til hans personvern er grunnen til Facebook ikke vil kommentere slettingen av hans innlegg om Tommy Robinson. Nå vil han gjerne fristille selskapet.

Publisert   Sist oppdatert

I forrige uke publiserte stortingspolitiker for FrP, Per-Willy Amundsen en oppdatering på Facebook om at hans tidligere innlegg om den kontroversielle anti-islamske britiske aktivisten Tommy Robinson er blitt slettet fra Facebook. 

I det slettede innlegget uttrykker Amundsen støtte til Robinson som nylig er dømt til 9 måneders fengsel i Storbritannia for ringeakt for retten, etter å ha brutt restriksjoner mot å filme fra retten mens saken pågår. Året før hadde han mottatt en betinget dom for et lignende forhold.  

 

Ifølge Amundsen er Robinson politisk forfulgt, en påstand som tidligere er kritisk gjennomgått av Minervas redaktør Nils August Andresen. Amundsen mener i tillegg at Robinson utsatt for politisk sensur på Facebook. Amundsen utfordret derfor Facebook til å sensurere også han som er stortingsrepresentant. 

Dette gjorde også Facebook den 16. juli ifølge en ny oppdatering fra Amundsen, der han påpeker at innlegget nå er slettet etter at Facebook først har tatt kontakt med både han og statsministerens kontor.

Til NTB understreker pressetalsperson i Facebook Norge, Janne Elvelid, at de ikke kommenterer enkeltpersoners innlegg.

– Vi kommenterer ikke enkeltpersoners innlegg av hensyn til personvernet, sier policy manager Janne Elvelid i Facebook Norge til NTB.

- Hensynet til mitt personvern er ingen grunn til ikke å kommentere slettingen

Til Minerva uttaler likevel Amundsen (FrP) han ikke opplever det som problematisk med tanke på eget personvern om Facebook kommenterer hans innlegg. 

- Det er ingen grunn til at Facebook ikke skal kunne kommentere denne saken av hensyn til mitt personvern. Om de har opplevd det som en begrensning så vil jeg gjerne få mulighet til å fristille dem, uttaler Amundsen til Minerva. Han legger også til at det hele kun fremstår som en dårlig unnskyldning for å ikke ville kommentere forholdet.

Slettet under henvisning til hatefulle ytringer

Til Minerva opplyser Facebook at deres policy ikke tillater at organisasjoner og enkeltpersoner som er engasjert, terroraktivitet organisert hat, massemord eller seriemor, menneskehandel eller organisert vold eller kriminell virksomhet har en tilstedeværelse på deres plattform. Etter Facebooks syn har Tommy Robinsons Facebook-side har gjentatte ganger brutt disse standardene, ved å legge ut materiale som bruker dehumaniserende språk og oppfordre til vold rettet mot muslimer.

En talsperson for Facebook presiserer til Minerva at

-  Vi har fjernet Per-Willy Amundsens innlegg fordi det bryter med våre retningslinjer for hatefulle ytringer.

Minerva har i tillegg rettet to spørsmål til Facebook i forrige uke, som Facebook har avstått fra å besvare:

- Hvorfor kan dere ikke uttale dere om et offentlig kjent innlegg på grunn av personvernhensyn?

- Er det ikke en fordel i et demokrati om velgerne faktisk får vite hva politikerne mener?