Ideer

Hijab power

Ayoub i hijab med leopardmønster og smykke.

INTERVJU: «Gud er feminist», sier Laial Janet Ayoub. Hun bruker hijab og burkini og mener at plaggene handler om å vise styrke: «Jeg går med hijab uansett fordommer.»

– En hijabist er en dame som bruker hijab. Jeg begynte å bruke ordet etter at jeg ble intervjuet på TV 2 om at Dolce & Gabbana lanserte en hijabkolleksjon, forteller Laial Janet Ayoub (31).

Ayoub driver Hijabbloggen og har den siste tiden blitt en av Norges nye, unge muslimske kjendisdebattanter, blant annet med utallige opptredener på TV 2. Snart er hun med i serien Kjære Mamma, som kommer i andre sesong på samme kanal.

– Du er selv ekte hijabist og har 50-60 hijaber?

– Hijabene må passe til mange ulike klær, og man skal ikke gå lei av dem. Nå har jeg på meg en nesten ny hijab i jordfarger. Den passer til mange klær og til hudfargen min, og den passer godt til høstsesongen, som begynner nå.

– Jeg har hijaber med glitter, paljetter, sølvdetaljer og blomster, til og med en med leopardmønster.

– Har du også hijaber som ikke er jordfargete?

– Jeg har hijaber med glitter, paljetter, sølvdetaljer, blomster og sterke mønstre, til og med en med leopardmønster. I noen perioder har jeg også brukt smykker til hijaben, men da må man legge hijaben i flere lag, og det går ikke om sommeren.

– Er det vanlig å bruke smykker til hijaben?

– Nei. Jeg skulle på et tiårsjubileum på jobben og fikk en idé om å pynte hijaben. Det fikk jeg veldig god respons på. Etterpå var det noen som mente at hijaber ikke skal vekke oppmerksomhet, men andre har spurt om hvordan jeg fester smykkene og hvor jeg kjøper dem. Nå ser jeg flere som pynter hijaben med smykker. For meg er det helt naturlig: Kvinner har pyntet seg i alle år, og på gamle bilder fra den arabiske verden ser man kvinner med svære smykker og svart øyesminke.

– Hvilke hijabmerker foretrekker du?

– Egentlig handler ikke hijab om merker, men om stoff, farger og kvalitet. Denne hijaben er laget av pashmina, en kasjmirull. Den er dyr, men holder bra kvalitet og er lett og luftig til sommeren.

Nye hijabtrender

– Hvilke butikker i Norge er best på hijab?

– På Hijab Hus i Oslo har de hijaber i silke, ull og pashmina, og de fyller på med nye kolleksjoner annenhver måned. Hver gang jeg er der, har de nye hijaber.

– Handler du hijaber ofte?

– Vi kvinner shopper hele tiden, og jeg er der ofte for å se etter nye farger og trender. Andre hijabister kontakter meg for tips, derfor er det viktig for meg å følge med på nye trender. Ellers er det ofte bedre utvalg i utlandet. Nå er moren min i Libanon, og jeg har bedt henne ta med hijaber i nye farger. Olivengrønt kommer til høsten. Det har jeg ikke sett på markedet før.

Ayoub i hijab med leopardmønster og smykke.
Ayoub i hijab med leopardmønster og smykke.

– Har hijabbutikker i andre land bredere sortiment?

– I storbyen i andre land er det ofte flere butikker, og de konkurrerer om å følge med på trender, å ha lave priser og å ha et bredt utvalg både av stoff og farger. De aller kuleste butikkene har et enormt utvalg, for eksempel med alle tenkelige nyanser av hvite eller gråe hijaber. Tidligere var det ingen hijabbutikk i Oslo. Da handlet jeg skjerf på Hennes & Mauritz. Senere dro folk på ferie og tok med seg hijaber hit, og nå har Hijab Hus tatt over markedet.

– Hvilke land er best på hijab?

– De er flinke i Libanon og Irak, mens moten i Egypt er annerledes. Der går de med tettsittende og korte hijaber i sterke farger, noe som ikke passer så godt her i Norge.

– Det høres ut som du burde ha 150 hijaber?

– Ja, jeg kan aldri få aldri nok hijaber. Men jeg har mangel på plass hjemme og sliter med å sortere alle hijabene. Egentlig burde jeg flytte og få meg et eget hijabskap.

– Blir du sponset av Hijab Hus, når du skriver så mye om hijaber?

– Først fikk jeg rabatter, men nå sponser de meg.

– Du kan bare gå inn og plukke?

– Det kan jeg! Og hun som jobber der, Waed Salhab, er veldig flink. Hun viser meg de nye kolleksjonene og vet hva som passer til meg.

– Jeg godtar ikke at hijaben skal være et hinder.

Hijab er en kamp

På TV 2 sa du at du vil være en «trendy muslim»?

– Ekstreme muslimer mener at hijaben skal være enkel og at muslimske kvinner må gå i løse klær og bli sett minst mulig. Jeg kombinerer hijab med tettsittende klær.

– Hva vil signaliserer du med hijaben din?

– Jeg er muslim, og hijaben er en del av religionen min. Mange sier til meg at jeg kan kaste hijaben og være en like god muslim. Det er sant, men jeg har gått med hijab i 20 år og føler meg bra med den.

– I boken Hijabhistorier skriver en av bidragsyterne at hijaben understreker «dygder som lavmælthet og ydmykhet». Du er verken lavmælt eller ydmyk?

– For meg handler hijab om å vise styrke: Jeg går med hijab uansett fordommer. Jeg har vært på jobbintervjuer hvor de vil at jeg skal ta av meg hijaben i arbeidstiden, og da tenker jeg at jeg heller går på dagpenger resten av livet. Jeg godtar ikke at hijaben skal være et hinder.

Ayoub i grå hijab med roser og smykke.
Ayoub i grå hijab med roser og smykke.

– Du kjemper for «hijab power»?

– Hijab har blitt en kamp for meg, ja. Jeg har rett til å gå med hijab, og jeg skal bli akseptert med hijab. Dessuten vil jeg vise samfunnet at hijabister faktisk er integrerte og jobber.

– En annen bidragsyter i Hijabhistorier forteller at hun kommer nærmere Gud når hun bruker hijab.

– Slik tenker jeg også. Da jeg var ganske ung, var det en periode mye turbulens i familien, og jeg begynte å lese om islam på skolen og på biblioteket. Da følte jeg at jeg kom nærmere Gud og fant fred i Gud, og jeg begynte å bruke hijab.

– Du undersøkte religionen selv, eller dro du også i moskeen?

– Jeg begynte ikke å gå i moskeen før jeg var voksen.

– En tredje bidragsyter i Hijabhistorier valgte å ikke bruke hijab, og hun er kritisk til hvorvidt «Gud kan be det ene kjønnet om å gjemme seg på den måte». Vil Gud at kvinner skal gjemme seg?

– Det står i Koranen at kvinner skal dekke seg til, men menn blir også bedt om å dekke seg til. De skal helst ha en bukse som går fra over navlen til under knærne. Dessuten skal de ikke stirre på kvinner. Men i offentligheten handler debatten mest om kravene til kvinner.

– Det er forskjell på å ha en lang shorts og å dekke til håret og deler av ansiktet?

– Det er krevende å gå med hijab. Derfor klarer heller ikke alle kvinner å gå med hijab. Det forstår jeg godt, særlig i Europa, hvor det er så mange fordommer. I arabiske land forsvinner man i mengden. I Koranen står det også at det ikke er tvang i religionen, altså kan ingen presses til å gå med hijab. Dessuten er tildekningen bare ett av mange ønsker som Gud har til oss: Vi skal faste, gå i moskeen, respektere andre og donere penger til de fattige.

Kvinnens rettigheter i islam

– Hva er feminisme for deg?

– Feminisme er at kvinner selv kan velge hvordan de vil leve. Etter burkinidebatten har jeg sagt at kvinnekamp ikke handler om å kle av seg, men om å bestemme over egen kropp. Når en mann forteller en kvinne hva hun skal ha på seg, har hun mindre frihet. For øvrig har vi langt igjen før kvinner er frie: I mange land får ikke kvinner jobbe, de opplever vold i ekteskapet og mister barna hvis de skiller seg, og de blir utsatt for tvangsekteskap, æresdrap og en skamkultur som sier at kvinner selv har skyld i voldtekt eller ektemenns utroskap.

– Er hijabister feminister?

– Det begynner å bli noen flere, blant andre Sofia Nesrine Srour. Mange spør meg jeg kan være feminist når hijaben er et tegn på undertrykkelse. Men så lenge man ikke blir presset til å bruke hijaben, innebærer den ikke undertrykkelse. Selv har jeg verken hatt en far, onkel eller bror, da jeg giftet meg, brukte jeg allerede hijab, og nå er jeg skilt. Det er ingen mann som tvinger meg til å bruke hijab. For meg handler hijaben om å komme nærmere Gud.

– Er Gud feminist?

– Ja, Gud er feminist. Gud har gitt kvinner plikter, men også rettigheter. For eksempel sier Koranen at mannen har en plikt til å forsørge familien, mens kvinnen kan bruke penger hun tjener på seg selv, og kan hjelpe til hjemme hvis hun vil. Når kvinner blir fratatt disse rettighetene, skyldes det ikke islam, men mannsdominerte kulturer.

– Ja, Gud er feminist.

– Er det ikke urettferdig at mannen må forsørge familien?

– Ekteskapet handler naturligvis om å samarbeide. Ingen kvinner er så egoistiske at de bare bruker pengene selv. Men mannen har en spesiell plikt til å forsørge familien.

Burkini gir kvinner frihet

– Du bruker selv burkini, fortalte du til VG?

– Når jeg bader, bruker jeg burkini. Men jeg bader bare når jeg er på ferie, og da er jeg i Libanon hvor det er egne strender bare for kvinner. Der kunne jeg i utgangspunktet gått med hva jeg ville, men jeg foretrekker burkini.

– Mange mener at hijab og burkini er levninger fra en patriarkalsk kultur. Dagbladet skriver at «vi må protestere inderlig mot ufriheten i en patriarkalsk ærbarhetskultur som krever at kvinner dekker seg til i offentligheten».

– Det er like ille å kreve at kvinner skal kle av seg som å kreve at kvinner skal dekke seg til. Mange kvinner flykter til Europa fordi de blir tvunget til å kle seg på en bestemt måte i hjemlandet. Den friheten vi har i Europa, er en av de aller viktigste verdiene vi har, og Europa ligger på mange måter 100 år foran andre land. I Europa kan en kvinne velge selv, og da må vi ikke ta fra henne friheten, selv om hun bruker den til å ta på seg en burkini når hun er på stranden.

Ayoub i hijab med lilla farge.
Ayoub i hijab med lilla farge.

– Dagbladet skriver at burkini representerer et «uønsket og farlig» kvinnesyn.

– De tar feil. Burkini gir kvinner friheten til å bade uten å føle seg nakne. Det er det stikk motsatte av hva Dagbladet skriver. Når muslimske kvinner bruker burkini, har de et komfortabelt plagg som dekker til kroppen, og da har ingen noen grunn til å hindre dem i å bade. Burkini er ikke undertrykkende, det er inkluderende. Hvis burkinien følges av et «uønsket og farlig» kvinnesyn, så skyldes det ikke islam i seg selv, men undertrykkende kulturer.

– Er ikke hijab og burkini et gammelt symbol på patriarkatet i arabiske land?

– Nei. Hijab kommer fra Gud. Patriarkatet har ingenting med islam å gjøre. Hvis vi er så sikre på at kvinner med hijab er ufrie, må vi tenke på hvor mange kvinner uten hijab som opplever kjønnslemlestelse, tvangsekteskap og æresdrap.

– I en debatt med Carl I. Hagen på TV 2 framhevet du kvinners frihet til å velge. Men opplever ikke mange jenter i Norge et sosialt press om å ta på seg hijab?

– Jeg kjenner utrolig mange muslimer, og ikke en eneste jente som blir presset til å gå med hijab. I går spurte en 11 år gammel jente meg om jeg syntes at hun burde gå med hijab. Er du klar for det? spurte jeg, og jeg lurte på hva moren hennes mente. Moren mente visst at hun skulle vente, og inntrykket mitt er at det er det vanligste svaret. Samtidig er det klart at vi har et problem med jenter som blir presset og tvunget til å gå med hijab. Det er ikke akseptabelt.

Alle kvinner er ærbare

– Opplever ikke mange jenter et sosialt press fra andre jenter som går med hijab?

– Jeg tror ikke at problemet er utbredt. Jeg har en datter som har venninner som går med hijab, men selv sier hun at hun aldri vil gå med hijab. Det er greit.

– Burde det være en nedre aldersgrense for når jenter bør begynne å bruke hijab?

– Nei. Jeg tror ikke at en jente på tre år vil gå med hijab, men hvis hun vil utforske hvordan det er å gå med hijab, så må hun gjerne gjøre det. Hijab skal ikke være tabu. Hijab er bare et plagg.

– Hijab skal ikke være tabu. Hijab er bare et plagg.

– Er hijab og burkini uttrykk for at kvinnen skal være ærbar og usynlig?

– Nei. Kvinner er ærbare uansett om de går nakne eller med burka. Uansett hva kvinnen velger – så lenge hun velger – skal hun bli respektert.

Det er greit å være sexy

– Til Vårt Land sa du at islam forteller deg at du skal dekke håret for ikke å «fange så mye oppmerksomhet. Det høres ut som om du vil være litt usynlig?

– Jeg fanger oppmerksomhet på andre måter enn ved å vise håret og halsen.

Ayoub i sort hijab med smykke og skjerf.
Ayoub i sort hijab med smykke og skjerf.

– Men når du bruker trange klær, så er du likevel sexy?

– Det er ikke dumt at en kvinne er sexy. Noen kvinner er pene uansett, og det er fint, det er Guds verk. Jeg går gjerne med trange klær, og ville ikke trivdes med å gå i abaya, og jeg skulle selv ønske at jeg var både penere, slankere og høyere. Man skal ikke skamme seg for å være sexy, og vi kvinner bruker jo sminke, frisyrer og farger for å prøve å bli sexy.

– Hvorfor er det greit at menn vise beina og magene sine på stranden, men ikke kvinner?

– Det sier seg selv at en mann med bar overkropp er noe annet enn en kvinne med bar overkropp. Bryster er seksualisert i kulturer fra USA til Afghanistan. Men alle kan gjøre hva de vil. Hvis en mann vil gå i tangatruse, vær så god. Hvis en kvinne vil gå naken på stranden, sett i gang.

Bikini er ikke haram

– Hva synes du om at den svenske feministen Gudrun Schyman vil skaffe seg burkini for å vise solidaritet med muslimske kvinner?

– Det er mange som gjør det, og burkinisalget har aldri vært høyere, leste jeg et sted. Det er bra. I forrige uke hadde vi en markering foran den franske ambassaden. Til og med Thee Yezen Al-Obaide tok på seg burkini for å støtte at kvinner skal ha lov til å velge selv.

– Fahad Qureshi i Islam Net tar på sin side burkinien i forsvar mot andre muslimer som mener at den fører til uislamske handlinger, som at kvinner bader med menn, og at den bør forbys. Qureshi er enig i at menn og kvinner ikke bør bade sammen, men uenig i at burkinien er et problem.

– Trives ikke folk med verdiene i Norge og i Europa, så får de heller reise til et annet land.

– Qureshi får si hva han vil, men vi lever i et samfunn der kvinner og menn omgås hverandre helt naturlig. Vi skal ikke gjøre omgang med menn til et tabu. Trives ikke folk med verdiene i Norge og i Europa, så får de heller reise til et annet land.

– Er du enig med Qureshi i at tettsittende burkinier er haram?

– Hvem har sagt at tettsittende burkinier haram? Det står ikke noe om burkini i Koranen. Og selv om kvinner hadde tatt på seg en potetsekk, ville den blitt tettsittende når man bader. Så nei. For meg handler dette om komfortsone, ikke om hva som er haram.

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden