Nyhet

Historisk svake sosialdemokrater mot finsk valgseier

Bilde: Miemo Penttinen

Rød side ser ut til å ha oppnådd flertall i det finske riksdagsvalget, men samarbeidsspørsmålet er fremdeles uavklart.

Valgresultatet fra det finske riksdagsvalget er klart. Dette markerer etter all sannsynlighet slutten for Juha Sipilä periode som finsk statsleder.

For rundt siden måtte Juha Sipilä og hans borgerlige regjering gå av etter at den mislyktes med å få flertall for helsereformer i Riksdagen. Sipilä har siden ledet et forretningsministerium som opphører når valgresultatet og en ny regjering er klar.

Det endte med en knepen rød seier, og lederen for Sosialdemokratene (SDP) Antti Rinne ser dermed ut til å kunne ikle seg med statsminister-posten. SDP – som er Arbeiderpartiets søsterparti – fikk 17,7 prosent av stemmene og ser med dette ut til å 40 representanter i Riksdagen – en oppgang med seks representanter fra forrige valg. Dette er likevel partiets nest dårligste valgresultat noen sinne.

Regjeringspartiene svekket

Den store taperen er nevnte Juha Sipilä og Centern som mister hele 18 mandater i Riksdagen, og det ser ut til at statsminister-posten også ryker. Partiet ender på 13,8 prosent med 31 representanter innvalgt i Riksdagen. Partiet som ble dannet som et agrarparti med folk fra bygdene og distriktene som den største velgerbasen har en forhistorie som minner om det norske Senterpartiet, men der stopper også likheten mellom de to.

Centern har utviklet seg i samme retning som sitt svenske søsterparti med samme navn, og er i samme europeiske partigruppe– det liberale ALDE – som det norske Venstre.

Centern har hatt regjeringsmakt i Finland siden 2015. Koalisjonsregjeringen har bestått av Centern, Samlingspartiet og Blå fremtid – en utbrytergruppe fra Sannfinnene etter at partiet forlot regjeringen sommeren 2017.

Høyres søsterparti i Finland – Samlingspartiet – går frem med én representant, og får dermed 38 mandater med en oppslutning på 17,0 prosent. Partiet har hatt seks ministerposter i regjeringen de har deltatt i siden 2015, med finansministeren som den viktigste posten. Samlingspartiets leder Petteri Orpo har vært finansminister siden 2016, da Alexander Stubb forlot ministerposten og partiledervervet. Til tross for moderat fremgang i årets valg ser det likevel ut til at partiet må belage seg på å forlate sine ministerposter.

Et parti som har grunn til å juble over valgresultatet er Sannfinnene. Partiet ligger an til å bli nest største parti etter SDP og øker mandatantallet med ett mandat. De ender på 17,5 prosent og tar med det 39 plasser i Riksdagen. Partiet har en høyrepopulistisk profil og kan dermed sammenlignes med Sverigedemokratene i Sverige og Fremskrittspartiet her hjemme. Likevel har de i likhet med Sverigedemokratiene ikke samme liberalistiske idégrunnlag som Frp, og er dermed mer vennlig innstilt til statlig innblanding i samfunnet. Til tross for dette er de kritisk til ytterligere EU integrasjon og ønsker en streng integrasjonspolitikk.

Fragmentering

Selv om at SDP ser ut til å bli største parti snakker valgekspert og statsviter Göran Djupsund om en historisk fragmentering og spredt valgresultat:

– Det er en historisk fragmentering. Det er et fenomen vi deler med resten av Europa, påpeker Djupsund.

Selv om at SDP utpekes som valgvinner, er regjeringsspørsmålet langt fra avgjort. Det mest sannsynlige er en regjering ledet av SPD, men hvem som tar del i regjeringen sammen med dem er fortsatt helt åpent. Et regjeringssamarbeid over partiblokkene kan være en mulighet. Et sannsynlig utfall kan være en regjering hvor enten SDP, Samlingspartiet eller Centern deltar i regjeringen. En koalisjonsregjering med alle tre er heller ikke utenkelig. Likevel ser Djupsund det som vanskelig for særlig SDP og Samlingspartiet med et samarbeid:

– De utfordret hverandre så det sprutet i partilederdebatten torsdag, begrunner han.

Det som imidlertid virker usannsynlig er en borgerlig regjering hvor Samlingspartiet, Centern og Sannfinnene deltar. De to førstnevnte har et ambivalent forhold til Sannfinnene etter at de presset partiet ut av regjering i 2017. Et regjeringssamarbeid mellom SDP og Sannfinnene virker også usannsynlig.

Valgoppslutningen endte på 72 prosent.

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden