Hiv-medisin til friske menn er feil prioritering

Og i et liberalt demokrati kan ikke beslutninger om fordeling av offentlige midler fattes basert på hvilke interessegrupper som er flinkest til å drive kampanjer for sin sak.

Publisert Sist oppdatert

Styrelederen i HivNorge, Leif-Ove Hansen, svarer 30.6 på min artikkel om såkalt PrEP-behandling i Minerva (28.7). PrEP ble innført som del av det offentlige helsetilbudet i Norge fra januar i år, og er, kort sagt, hiv-medisin som tilbys hiv-negative som et tiltak for å hindre smitte. PrEP er i praksis et tilbud først og fremst til menn som har sex med menn. Min artikkel var ikke et innlegg mot at PrEP brukes, men et forsøk på å diskutere noen problemstillinger knyttet til den risikoadferden som skaper behovet for PrEP i utgangspunktet, og om innføringen av PrEP virkelig er en forsvarlig prioritering på det offentlige helsebudsjettet. Og disse problemstillingene henger sammen.

Hansens budskap kan oppsummeres omtrent slik: PrEP er et verktøy som virker, det er egentlig ikke så dyrt, og det er med på å avstigmatisere hiv. Og det er, ifølge Hansen, overraskende at en som selv er homofil kan være kritisk til dette.

Hansen har rett i at PrEP virker i den forstand at det er dokumentert at det senker risikoen for hivsmitte betydelig, forutsatt at medisinen brukes riktig. Men PrEP er også et tiltak som, per bruker, koster svært mye, og det er langt fra opplagt at dette er en riktig prioritering av offentlige midler. Selv om det, alt oppsummert, skulle vise seg å føre til sikrere sex, noe som heller ikke er opplagt.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS