Politikk

Holmenkollen og Frogner Høyre reddet Venstre

– Det er delte meninger om hvor taktisk smart det er å stemme taktisk, svarer Ola Kvisgaard i Frogner Høyre.

Bilde: Frogner Høyre

Oslo: I disse valgkretsene går Venstre mye fram og Høyre til dels kraftig tilbake.

Venstre gjorde et overrasende godt valg og endte på 4,3 prosent, godt hjulpet av taktiske stemmer særlig fra Høyre, mener kommentatorene.

Hvor kom de fra, disse velgerne?

Til tross for at Venstres resultat er 0,9 prosent dårligere enn ved forrige stortingsvalg, er det en del områder i Oslo der partiet opplevde markant framgang. Minerva har undersøkt bydelene i Oslo og sett på hvilke som skiller seg ut med tanke på vekst for Venstre kombinert med svekkelse for Høyre.

Disse fire bydelene skiller seg ut: Ullern, St. Hanshaugen, Vestre Aker og Frogner.

Så har vi sett på tall på valgkretsnivå. Og det viser seg at det er noen kretser som skiller seg kraftig ut. Ved syv kretser går Venstre fram med mer en fem prosentpoeng, samtidig som Høyre går tildels kraftig tilbake.

Bli abonnent på Minerva, høyresidens nettavis: Kun 1,- første måneden!

Hvilke valgkretser

De syv kretsene er:

  • Frogner: Hartvig Nissens skole.
  • Ullern: Skøyen skole, Ullern videregående skole.
  • Vestre Aker: Ris skole, Svendstuen skole, Sørkedalen skole, Vinderen skole.

Ved Hartvig Nissens skole gikk for eksempel Høyre tilbake 6,4 prosent, mens Venstre gikk fram 6,1 prosent. Ved Vinderen skole gikk Høyre tilbake 8 prosent, mens Venstre gikk fram 6,3 prosent.

Her er det bare én valgkrets der Høyre går fram mer enn Venstre, nemlig Bygdøy Skole, hvor Høyre gikk fram 8,7 prosent og Venstre gikk fram 6,2 prosent.

Delte meninger

Tallene viser at det særlig er velgere i Holmenkollen og på Frogner som har «reddet» Venstre, og de antyder også at mange av de nye venstrevelgerne kom fra Høyre.

– Jeg snakket med mange velgere før valget, og det var mange som ville stemme taktisk for på redde Venstre, bekrefter Ola Kvisgaard, som er leder for Frogner Høyre, til Minerva.

– Målet deres var åpenbart å få Venstre over sperregrensen, uten at de tenkte like mye på at det kunne gi distriktsmandat til Venstre i Oslo, sier Kvisgaard.

– Hvorfor har Holmenkollen og Frogner størst utslag her?

– Urbane og høyt utdannede høyrevelgere er nok mer tilbøyelige til å ha Venstre som andrevalg heller enn Fremskrittspartiet eller KrF.

– Er det dumt at de stemte taktisk?

– Det er ikke dumt at det går bra med våre beste venner, men det er delte meninger om hvor taktisk smart det er å stemme taktisk, svarer Kvisgaard.

Nils August Andresen prøvde å veilede velgerne: Den ultimate guiden til når du skal stemme taktisk på Venstre.

Mer venstrepolitikk

– Mange av høyrevelgerne i disse bydelene er liberale og flyter mellom Høyre og Venstre, sier Tore Wilken Nitter Wallaker, som er leder i Frogner Venstre.

– Det er veldig hyggelig at de stemmer på Venstre.

Wallaker tror ikke bare det er taktisk stemmegivning som forklarer Venstres vekst.

– Venstre har vært tydelige på en politikk om å bevare bystrukturen her, og det tror jeg velgerne har oppfattet. Vi har også satset på en valgkamp hvor vi har vært ute på dørene, møtt velgerne og snakket ordentlig med dem om Venstres politikk.

– Frogner Høyres leder forteller at han møtte mange som ville stemme taktisk?

– Ja, vi kan ikke se bort fra det. Det er i så fall veldig hyggelig at de stemmer på Venstre. Det styrker Venstre, og da får de mer venstrepolitikk, svarer Wallaker.

Kvisgaard i Frogner Høyre er imidlertid ikke så sikker på om de som stemte taktisk på Venstre, faktisk ønsker seg mer venstrepolitikk.

– I hvilken grad taktisk stemming skyldes begeistring for Venstres politikk, er det ikke så lett å si noe om. Målet kan heller ha vært å sikre Erna Solberg fire nye år, sier Kvisgaard.

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden