”Etter Holocaust kom vi tilbake, men nå reiser vi”

Antisemittismen er langt fra død, og mange jøder forlater nå Europa.

Publisert Sist oppdatert

Antisemittismen lever, og jøder føler seg utrygge. Samtidig mener 31 prosent av nordmenn at jødene snakker for mye om Holocaust, ifølge Anti-Defamation League (ADL). Realiteten er imidlertid at vi som samfunn snakker for lite både om Holocaust og jødenes historie generelt.

Jøder i Norge vil ikke gjøre mye ut av seg, og mange tar forholdsregler i møte med personer de ikke kjenner. Samtidig er «jøde» et utbredt skjellsord i norske skolegårder. Dette skaper frykt og utrygghet blant den lille jødiske minoriteten vi har i Norge, men jeg tror ikke folk flest skjønner alvoret. Vi vet rett og slett ikke nok om jødisk historie.

I påsken var jeg i Polen, hvor jeg blant annet besøkte det jødiske museet i Warszawa. Dette var en tankevekker. Jødenes historie er lang, og inneholder mye mer enn bare Holocaust. Samtidig er ikke bare gjennomføringen, men også de langsiktige konsekvensene av Holocaust vanskelig å fatte. I nærmere 2000 år var jødene del av flere europeiske samfunn. Disse samfunnene er borte, og den europeiske landsbyjøden finnes omtrent ikke mer.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS