KOMMENTAR

Amerikanske eliteuniversiteter, her Yale, er dyre. Men de er ikke typiske for USA.
Amerikanske eliteuniversiteter, her Yale, er dyre. Men de er ikke typiske for USA.

Amerikansk studiegjeldskrise et elitefenomen

De fleste amerikanske studenter studerer ved offentlige universiteter. Disse er ikke blitt særlig mye dyrere de senere årene.

Publisert Sist oppdatert

De fleste nordmenn tror nok at høyere utdanning er fryktelig dyrt i USA. Det henger sammen med at norske studenter i landet ofte går på de dyre private universitetene, og betaler full pris. Og da er det helt riktig dyrt. Norsk presse nevner også ofte at studiegjelden har økt kraftig de siste årene, slik Dagens Næringsliv gjorde forrige uke.

Bernie Sanders og Elizabeth Warren la i primærvalgkampen frem forslag om gratis høyere utdanning, riktignok begrenset til de offentlige universitetene, og ettergivelse av gjeld, og Biden går til valg på en mer moderat utgave av dette. Han vil gjøre offentlige universiteter gratis for dem med familieinntekt under $125 000 dollar, og ettergi studielån for denne gruppen, selv om det er uklart akkurat hvordan han vil få til dette.

To forhold nevnes sjelden eller aldri. Det ene er at omfattende ordninger, private og offentlige (både på føderalt og delstatsnivå), gjør at det flertallet av studenter som går på offentlige universiteter betaler langt mindre i studieavgift enn den offisielle fullprisen, og ikke særlig mye mer enn før.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 699,- i året,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 89,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1050,-

Bestill her