KOMMENTAR

Da Trump utnevnte Gorsuch til Høyesterett jublet mange kristenkonservative. Nå er de betenkt.
Da Trump utnevnte Gorsuch til Høyesterett jublet mange kristenkonservative. Nå er de betenkt.

Gorsuch skuffer mange kristen-konservative

USAs høyesterett bestemte mandag at det er ulovlig å diskriminere i arbeidslivet på bakgrunn av seksuell legning. Avgjørelsen illustrerer at domstolen ikke er et partipolitisk organ.

Publisert Sist oppdatert

Borgerrettighetsloven fra 1964 slår i kapittel syv fast at det er ulovlig for en arbeidsgiver å diskriminere på grunnlag av kjønn. Saken som Høyesterett nå tok stilling til handel om kjønn også omfattet seksuell legning og seksuell identitet i saken Bostock v. Clayton County.

Og svaret var ja, med seks mot tre stemmer. Neil Gorsuch, Trumps første utnevnelse til Høyesterett, skrev domsbeslutning for flertallet, som også omfattet høyesterettsjustitiarius Roberts, oppnevnt av George W. Bush. Mange kristenkonservative føler seg nå sveket.

Jeg har flere ganger i disse spaltene advart mot den sterke forenklingen vi ofte ser i norsk, og av og til amerikansk debatt om Høyesterett i USA, der man forsøker å presse alt inn i en høyre/venstre, liberal/konservativ, demokratisk/republikansk tvangstrøye. Det handler minst like mye om ulike rettsfilosofier. Denne saken er en god illustrasjon.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Digitalt årsabonnement og kvartalstidsskrift til 1050 kr i året

Bestill her