KOMMENTAR

En høyesterommers død kan ytterligere øke polariseringen i USA.
En høyesterommers død kan ytterligere øke polariseringen i USA.

Ruth Bader Ginsburg er død

Trump trengte en «game-changer». Muligheten til å utnevne en ny høyesterettsdommer før valget kan mobilisere hans velgere – og Bidens.

Publisert Sist oppdatert

Da høyesterettsdommer Antonin Scalia døde sommeren 2016, sørget republikanernes leder i Senatet, Mitch McConnell for å utsette utnevnelsen av en ny til etter valget, slik at en republikansk president kunne ha kommet på plass først. Den 1. mars 2016 tvitret han: "The American people will choose the next president who in turn will nominate the next Supreme Court justice. #LetThePeopleDecide."

Etter at den liberale dommeren Ruth Bader Ginsburg døde fredag, har samme McConnell gjort det klart at han vil sørge for behandling og godkjenning av Trumps utnevnelse før en eventuelt ny president Biden innsettes 20. januar neste år. Alle argumentene for utsettelse som ble brukt i 2016 kan nå skrotes. De var uansett ikke ærlig ment.

En ting er likevel forskjellig fra høsten 2016. Den gang hadde vi en demokratisk president og et republikansk flertall, men flertallet var for lite for å omgå filibuster-ordningen, som i realiteten betydde at det trengtes 60 senatorer for å godkjenne høyesterettsdommere. Etter valget i 2016 hadde republikanerne fremdeles flertall, et flertall de brukte til å avskaffe filibusterordningen i 2017. Nå er det nok med 50 senatorer.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Digitalt årsabonnement og kvartalstidsskrift til 1050 kr i året

Bestill her