Debatt

Høyre og FrP har ført en fantastisk valgkamp

Sylvi Listhaug stiller jo her i en helt egen klasse, skriver Raknes.

Bilde: Høyskolen Kristiania

Det skriver SV-er Ketil Raknes, som advarer mot rødgrønt kaos framover.

Her er min oppsummering av valget i 5 punkter.

1. H og FrP har ført en fantastisk valgkamp

Det er rett og slett imponerende hva de har fått til. Det vanlige ved valg i Norge de siste tiårene er at regjeringspartiene taper i snitt rundt åtte prosent ved valget, mens H og Frp taper nesten ingenting. De har rett og slett vært smartere og flinkere enn sine motstandere og fortjener honnør for det.

2. It’s the election system, stupid

Jeg var med på å vinne to valg for de rødgrønne med 48% av stemmene i 2005 og 47,8% i 2009. I dette valget stemte 49,3% av velgerne på andre partier enn KrF, V, H og FrP. Så kan man jo tenke seg til resten selv.

Les også Jan Arild Snoens forklaring: Frp holder stand.

3. Den tapte kampen om dagsorden

Jeg har jobbet nesten alle valgkamper siden 1997 og det vanlige er at en sittende regjering får massevis av tyn for brutte løfter og mislykkede reformer. H og FrP har i denne valgkampen klart det kunststykke å få valgkampen til å handle om alt annet enn de tingene de selv ikke har lykkes med (og her var det jo nok å ta av).

Siden dette neppe kan skyldes at mediene ikke ønsket å kritisere dem, så må man gi æren til regjeringens PR-apparat som har levert varene så det holder.

Regjeringen er heldig som har to samarbeidspartier som har bestemt seg for å ta livet av seg i sakte film.

Sylvi Listhaug stiller jo her i en helt egen klasse. Uten hverken terrorangrep, flyktningekrise, økt kriminalitet eller opptøyer klarte hun egenhendig å få store deler av valgkampen til å handle om FrPs hovedsak.

4. Venstre og KrFs selvmordsstrategi

Regjeringen er heldig som har to samarbeidspartier som har bestemt seg for å ta livet av seg i sakte film. Det geniale for FrP ved å være i regjering er at de kan bruke KrF og Venstre som hoggestabbe for alt de ikke får til. I det strategiske spillet mellom disse partiene har FrP vunnet en utklassingsseier.

Les også Nils August Andresen: Erna Solberg kan bli landsmoder.

V og KrF drar nå opp til Nydalen for å fortsette sitt politiske kamikaze-prosjekt. Jeg skjønner godt et Erna er rørt over at så små partier er villig til å ofre så mye for henne.

Bli abonnent på Minerva, høyresidens nettavis: Kun 1,- første måneden!

5. Rødgrønt kaos er ikke lurt

Hvis SV, AP og SP hadde stilt til valg på et avklart samarbeid, med noen felles løfter, tror jeg dette valget hadde gått i boks. Samarbeid er lurt fordi man da lettere kan styre dagsorden i valgkampen og koordinere angrepene på regjeringen, og færre velgere som ønsker regjeringskifte, ender med å sløse bort stemmen sin på tull. Jeg tror andre enn meg vil lufte den ideen etterhvert. I mellomtiden får vi nyte fire nye år med FrP i regjering.

Innlegget ble først publisert på Ketil Raknes’ Facebook-side.

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden