Michael Tetzschner vant kampen om tredjeplassen på Oslo Høyres stortingsliste.

Stang og ”de middels interesserte” tapte

En karismatisk kandidat forsøkte å gå rundt partiapparatet og appellere direkte til ”folket”. Det gikk ikke denne gangen.

Publisert Sist oppdatert

Fabian Stang tapte så det suste mot Michael Tetzschner i gårsdagens nominasjonsmøte i Oslo Høyre, med stemmetallene 158-58. På forhånd visste vi at den tidligere ordføreren gjorde det best i den rådgivende urnominasjonen, der alle medlemmene har stemmerett, mens Tetzschner gjorde det best i de rådgivende avstemningene i lokallagene. I de siste er det i større grad aktive medlemmer og lokalpolitikere som deltar. Lokallagsårsmøtene er mest representative for representantskapet, organet som foretar den avgjørende avstemningen.

Skal de middels interesserte bestemme?

Denne ordningen i Oslo Høyre setter på spissen et interessant dilemma: Skal partiet nominere en kandidat som høyst sannsynlig har velgerappell – det viser både støtten på ”partigrasrota” og at Stang fikk svært mange personlige stemmer ved bystyrevalget i 2015? Eller skal partiet nominere en kandidat som de mest aktive medlemmene og tillitsvalgte har størst tillit til og mener er best egnet? Stang fremførte det første argumentet direkte i sin egen valgtale. Han trakk frem at han appellerte særlig sterkt til de ”middels interesserte”.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS