Høyrekvinner hyller selverklærte amerikanske sosialister

Alexandria Ocasio-Cortez vil avvikle kapitalismen og etaten for nasjonal grensekontroll. Høyre hyller henne for viktig kamp for likestilling, mangfold og reelt demokrati.

Publisert   Sist oppdatert

Høyrebloggen dethunsa.no, driftes av de tre stortingskvinnene Mathilde Tybring-Gjedde, Lene Westgaard-Halle og Margrete Hagerup. På plattformen skriver de selv om en rekke dagsaktuelle politiske problemstillinger, samtidig som de også slipper til gjesteskribenter.

På torsdag publiserte de et innlegg fra Anne-Mette Øvrum, som er Ordførerkandidat Sør-Odal Høyre, nestleder Høyres Kvinneforum og Kvinnepolitisk leder av Innlandet Høyre. I innlegget hyller hun de fire amerikanske kongresskvinnene Alexandria Ocasio-Cortez, Ayanna PressleyRashida Tlaib og Ilhan Omar. De fire representerer en intern og radikal opposisjon i det demokratiske partiet i USA, som i mediene ofte omtales som The Squad.

På bloggen skriver den kvinnepolitiske lederen av Innlandet Høyre at gleden var stor Ocasio-Cortez fikk plass i kongressen, fordi hun "kjemper for likestilling, mangfold og demokrati i «den vestlige verden".

Innlegget er også delt fra Høyres offisielle Facebookside:

Radikale sosialister

Den mest fremtredende av de fire medlemmene av The Squad er Alexandria Ocasio-Cortez. Hennes politiske plattform innebærer blant annet å avvikle etaten som har ansvar for håndhevelse av toll- og immigrasjonslover i USA. I januar var hun eneste representant for demokratene som stemte mot partiets forslag om å gjenåpne den amerikanske staten, slik at det ville bli mulig å utbetale lønn til over 800 000 offentlig ansatte. Dette med den begrunnelse at det også innebar finansiering av etaten for grensekontroll.

I tillegg vil hun avvikle all bruk av fossile brensler i USA innen 10 år gjennom et program som ifølge Ocasio-Cortez selv vil koste over 10 billioner amerikanske dollar. Den summen tilsvarer offentlige utgifter på omlag 700 000 norske kroner per amerikanske husholdning. For å finansiere programmet vil hun blant annet innføre marginalskatt på inntekt på 70 prosent.

Selv om Alexandria Ocasio-Cortez og Rashida Tlaib har stilt til valg for det demokratiske partiet holder de medlemskap i Democratic Socialists of America, et parti der formålsparagrafen fastlår: We are socialists because we reject an economic order based on private profit.

På spørsmål om hvorvidt Ocasio-Cortez ønsker å avvikle kapitalismen som system har hun selv tidligere svart:

- Ultimately, we are marching towards progress on this issue. I do think that we are going to see an evolution in our economic system of an unprecedented degree, and it's hard to say what direction that that takes

Til venstre for europeiske sosialdemokrater

Inntil nylig var Democratic Sosialist of America tilsluttet sosialistinternasjonalen, der også det norske Arbeiderpartiet er tilsluttet. Men i 2017 valgte organisasjonen å trekke seg fra sosialistinternasjonalen i protest mot det de omtaler som den nyliberale politikken som blant annet er ført av Francois Hollande i Frankrike og PASOK i Hellas. Partiet vil derfor fremover heller bygge relasjoner til venstre for de europeiske sosialdemokratiske partiene.

Opptatt av stor takhøyde

På Høyres Facebookside har innlegget mottatt flere kritiske tilbakemeldinger fra partiets egne medlemmer.

Etter flere kritiske tilbakemeldinger har partiet svart at det må være stor takhøyde i partiets interne debatt.