Stabil høyrepopulisme

Den høyrepopulistiske bølgen er en myte, mener Larry Bartels. Basert på European Social Survey finner han ingen økning i høyrepopulistiske holdninger mellom 2002 og 2015.

Publisert Sist oppdatert

Mye har vært skrevet om høyrepopulisme på fremgang i Europa de senere år, spesifikt om oppslutningen til partier som regnes til denne fløyen. Som jeg har skrevet om flere ganger, ser denne bølgen ut til å ha stoppet opp i fjor, og snarere vært på retur i år.

I en artikkel i Washington Post i går gjengir den ledende amerikanske statsviteren Larry Bartels data fra European Social Survey, og hakker løs på to utbredte oppfatninger. Den første er at høyrepopulismen skulle være knyttet til økonomisk misnøye. (Jeg skrev om dette i mars). Bartels finner at det som sterkest er knyttet til støtten til høyrepopulistiske partier i 2014-15 naturlig nok er høyrefløysideologi og motstand mot innvandring. Deretter følger motstand mot EU, misnøye med det politiske systemet (demokratiet) og politikerne. Langt etter disse faktorene kommer misnøye med økonomiens tilstand. I noen få land spilte det en noe større rolle – Nederland, Sverige og Frankrike.

Han avviser også en indirekte effekt – at dårligere økonomi har utløst økt misnøye med innvandring, EU, politikerne og så videre.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Digitalt årsabonnement og kvartalstidsskrift til 1050 kr i året

Bestill her