Bølgen

Høyrepopulistiske partier styrket seg under asylbølgen i 2015, men nå har fremgangen stoppet opp for de fleste av dem.

Publisert Sist oppdatert

Tirsdag skrev Aftenposten på sin forside at høyrepopulistene i Europa ”fosser frem”, og slike påstander er blitt vanlige. Aftenposten gjentok uttrykket i en artikkel dagen etter (i overskriften på papir – ikke i nettversjonen).

Men det kommer an på hvilket tidsperspektiv vi legger til grunn. Den voldsomme asyltilstrømningen sommeren og høsten 2015 førte til fremgang for disse innvandringsfiendtlige partiene i mange land, noen steder var den kraftig. Men i fjor stanset det opp de aller fleste steder, noe gjennomgangen nedenfor viser.

I noen land, som Finland og Danmark er det tydelig nedgang det siste året, og det ser også slik ut i Sveits. I andre land, som Østerrike, er det fortsatt litt fremgang, men det var ikke nok til å sikre presidentembetet på tampen av 2016. Nyfascistene i Hellas har også gått noe frem, mens nasjonalkonservative ANEL, som er juniorpartner til venstrepopulistene i Syriza, har gått litt tilbake. Men de fleste steder ser det ganske stabilt ut. Det gjelder blant annet i Frankrike, Tyskland og Nederland, som holder viktige valg om bare noen måneder, og i Sverige og Storbritannia.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Digitalt årsabonnement og kvartalstidsskrift til 1050 kr i året

Bestill her