Sentrumsliberalerne slår tilbake

Hun startet sin karriere som miljøaktivist. Så startet hun et parti som var for liberale verdier og for EU. I april ble hun valgt til Slovakias første kvinnelige president.

Publisert Sist oppdatert

Bratislava, Slovakia:. «Et alternativ til populismen». «Seier for progressive verdier».  «Feiret av liberale». Slik lyder flere overskrifter hos BBC, the Guardian og Washington Post den siste måneden. Artiklene handler om Slovakia, et land som sjelden får omtale i internasjonal presse.

Den siste tiden har vært unntaket. I en region der de politiske lederne heter Órban, Kaczyński og Babiš, og forbindes med den nye østeuropeiske høyrepopulismen, kom resultatet i Slovakias presidentvalg som en overraskelse på mange:

Den 45 år gamle advokaten Zuzana Čaputová forbindes nemlig med alt denne populismen er mot. Ikke bare ble hun landets første kvinnelige president noensinne; hun hadde sitt gjennombrudd som miljøaktivist. I Slovakia ble hun kjent da hun kjempet mot byggingen av et giftdeponi i den lille byen Pezinok. Hun kjempet saken helt frem til EU-domstolen – og vant. Etterpå er hun blitt kalt «Slovakias Erin Brokovich».

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,- i året,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS