Det unge konservative håpet

Sebastian Kurz tar styringa i Østerrike, og vil rappe velgere fra høyrepopulistene. Som Macron i Frankrike vil han også lede en ”bevegelse”, ikke et parti.

Publisert Sist oppdatert

Sebastian Kurz er 30 år gammel, utenriksminister i Østerrike, og ble søndag valgt til leder av det tradisjonelle statspartiet Österreichische Volkspartei (ÖVP). Nyvalg er utlyst 15. oktober. Meningsmålinger tyder på at partiet kan gjenvinne sin posisjon som landets største under Kurz’ ledelse.

Hva har skjedd forut for dette ungdomskuppet? Og hvem er egentlig denne wonderboy'en? Et lite historisk riss er på sin plass, før vi går litt nærmere innpå partiets nye stjerne.

Österreichische Volkspartei oppsto i 1945 på ruinene av det kristelig-sosiale parti. Sistnevnte hadde kommet veldig nær ─ i perioder vært identisk ─ med den austro-fascistiske bevegelsen på 1930-tallet, noe det var liten grunn til å minne om i 1945. Da snakket man heller om nasjonen, den uavhengige staten, kirken og Østerrike som det bedre Tyskland. Avstand til storebror var den gang selvfølgelig viktig ─ «de andre» var nazister, mens østerriksk konservative hadde vært gode katolikker, monarkister, liberale og i det hele tatt. Nå ja, noen ganger må man lure både seg selv og folket for å få et stort samleparti på beina.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Digitalt årsabonnement og kvartalstidsskrift til 1050 kr i året

Bestill her