Utenriks

Høyrepopulistenes fall

Bilde: Wikipedia

Østerrike virket mer normalt enn på lenge; en sentrum-høyre-regjering og en opposisjon dominert av sosialdemokratiet. Så dukket det opp en video fra Ibiza.

17. mai er en dårlig dag for politiske nyheter. Vi satt på en av Wiens tavernaer, eller heurige som det heter på lokalspråket, og feiret hjemlandet – mens resten av Østerrike pratet om en video fra Ibiza, tatt opp sommeren 2017. «Nå må han gå!» sa en venn neste morgen, vi skulle på tur til Burgenland.

Jeg ante ikke hva han snakket om, men læringskurven var bratt. Mannen som skulle bli visekansler i republikken var lurt i en felle, sammen med den evige nr. 2 i Frihetspartiet (FPÖ), Johann Gudenus. Heinz-Christian Strache ville gi statlige byggeoppdrag til en russisk kvinne han hadde kjent i fylla i noen timer!

Haselsteiner i firmaet Strabag, som hadde hatt kontraktene før, skulle fra nå av ikke få flere offentlige oppdrag. Til informasjon: Haselsteiner var tidligere sponsor av det liberale partiet NEOS, hvis program er omvendt av FPÖ på de fleste punkter.

Og det var jo så mye mer på den videoen: Gutta på festen skulle overta løssalgsavisen Kronen Zeitung, landets dominerende avis! Man skulle sparke noen journalister, og vips, «så har vi ikke 27, men 34 prosent», som det ble sagt. Og vips, så var alt offentlig, og FPÖ kan lett skue mot 10-tallet igjen. Kanskje. Det er en parodi på politisk kultur, bare synd at det er så reelt.

Strache har hatt en utrolig karriere. Han dro FPÖ ut av Jörg Haiders skygge og til topps. Regjeringssamarbeidet virket harmonisk, de fikk til noen reformer, og regjeringen hadde flertall i parlamentet. Østerrike virket mer normalt enn på lenge; en sentrum-høyre-regjering og en opposisjon dominert av sosialdemokratiet. Klare fronter, ryddig demokrati.

Men ingenting var og er ryddig med Frihetspartiet. Det dukket opp obskure dikt og sanger og forbindelser, smaken av ny-nazisme og hatefull nasjonalisme. Lenge kunne de skylde på det fiendtlig-innstilte statsfjernsynet. Ja, og venstreorienterte medier ellers, da. Det var folket mot «elitene».

Men verken folk eller eliter liker prat om å selge ut eiendom til mystiske investorer fra Russland, ei heller kuppe aviser. «Nok er nok,» som Kansler Kurz sa i en nå mye sitert tale lørdag kveld. Det ble som ventet utropt nyvalg.

Og hva skjer?

Det kommer mer. Flere har visst om videoen lenge. Hvem står bak? Hvorfor nå? Er det eksperten på skitne valgkamptriks, Tal Silberstein? Eller er tysk eller amerikansk etterretning innblandet? Ryktene svirrer.

Innenriksminister Kickl forsvinner også. Han er hjernen i partiet, og var generalsekretær under Ibiza-sommeren. Nå skal innenriksministeriet etterforske om FPÖ fikk ulovlige midler, slik Strache skrøt av i videoen.  Kickl kan ikke undersøke seg selv – ikke engang i det lett korporative Østerrike er slikt mulig.

Hva kan så skje? Folkepartiet vinner valget i september. De går i allianse med liberale NEOS og kanskje en slags ny utgave av De Grønne. Sistnevnte er blitt mindre moralistiske etter at de forsvant ut av Parlamentet – nå er det på tide med comeback. Østerrike får en mer pro-europeisk regjering.

Historien gjentar seg: sist gang Frihetspartiet var i regjering, falt de etter få år fra 27 til 10 prosent av stemmene. Eller? Høyrepopulismen er jo ikke død, verken her eller der. Frihetspartiet må og vil re-definere seg selv under den nye lederen Norbert Hofer. Han er mildere i formen enn Strache, og vant nesten presidentvalget i 2016.

Dessverre for partiet finnes det nok av høyrepopulistisk – og det som verre er – tankegods å lime til ham også. FPÖ har vært pro-russisk. Strache har krevd oppheving av sanksjonene. Russland har jo en nasjonal politikk mot EU, det rene FPÖ-program.

Hva skal de forandre? Ett kort vil de alltid trekke: problemer knyttet til ikke-vestlig innvandring. Der har de dessverre også mye å spille på. Nye ansikter, samme innhold?

Og hva gjør unge og populære kansler Kurz? Fortsette «fornyingen av landet», som han kaller det? Etter mange år stillstand og gjensidige blokkering innad i regjeringer med sosialdemokrater og konservative?

Hva slags dømmekraft hadde Kurz da han dannet regjering med Frihetspartiet? Det kom jo hele tiden småskandaler om Frihetspartiets forbindelser til ytre høyre.  «Han burde visst bedre», hevder sosialdemokratenes leder, som selv ikke akkurat har utmeislet noe klart opposisjonsprogram.

En venn av meg jobber i det østerrikske parlamentet. «Kjedelig på jobben er det ikke», sa han søndag kveld. Det er vel det som kalles mager trøst.

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden