Skivebom om Venezuela fra NRK

Dagens analyse av Venezuela i NRK P2s Nyhetsmorgen står i grell kontrast til det vi vet om landet.

Publisert Sist oppdatert

Tilfeldigvis hørte jeg Nyhetsmorgen på NRK P2 i dag, der journalist Joar Hoel Larsen i et kort innslag fortalte oss om de forestående samtalene mellom president Nicolas Maduro og den venezuelanske opposisjonen, som etter sigende skal finne sted i Den dominikanske republikk de nærmeste dagene. Hoel Larsen fortalte også om den politiske og historiske bakgrunnen for det han mener er en konflikt mellom ”to parter”. Det vi fikk høre var smått forunderlig. Mer om det senere.

Hugo Chavez’ såkalte sosialisme for det 21. århundre høstet lenge applaus fra noen politiske miljøer i Norge, naturlig nok i all hovedsak på venstresiden, i partiene SV og Rødt. I ettertid kan man med litt velvilje forstå hvorfor svermeriet oppsto:

For det første var Hugo Chavez en dyktig demagog som innså hvilke strenger han skulle spille på. I et kontinent som med rette er forbundet med kleptokratier, høyrediktatur og grenseløs fattigdom, seilet Chavez opp som en ny Fidel eller Che, som en fattigdomsbekjemper etter den gamle skole.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Digitalt årsabonnement og kvartalstidsskrift til 1050 kr i året

Bestill her