Whiteshift – hvordan innvandring skaper hvit identitetspolitikk

Høyresiden raser mot identitetspolitikk. Men det er hvit identitetspolitikk som er den viktigste politiske kraften i dag.

Publisert Sist oppdatert

Identitetspolitikk har endret den politiske topografien i Vesten. De etablerte politiske bruddlinjene – det være seg klasse, statens rolle eller individets frihet – utfordres av en ny politikk grunnet i kultur og i våre grunnleggende identiteter, som rase, etnisitet eller seksuell legning.

Identitetspolitikk har pådratt seg et radioaktivt rykte på høyresiden. Det er blitt et synonym for alt de misliker med den nye venstresiden. Mange mener identitetspolitikk er skadelig og bør bekjempes. Birkbeck-professoren Eric Kaufmann mener det toget er gått, og at hvit identitetspolitikk, drevet av uro over innvandring, er motoren i den nye høyresiden i Europa og Nord-Amerika.

I vinterens omdiskuterte fagbok, Whiteshift- Populism, Immigration and the Future of White Majorities, viser Kaufmann at kombinasjonen av hudfarge og etnisk tilhørighet er en mer treffsikker indikator på den populistiske oppblomstringen enn foretrukne sjablonger som klasse, utdanningsnivå, alder eller sentrum-periferi. Tesen er at demografisk endring endrer politikken.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,-
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS