NYHET

Hviterussland: Innestengt i et stadig mer undertrykkende land

I Hviterussland fortsetter myndighetene å slå ned på opposisjonen. I tillegg har EUs flyrestriksjoner gjort det enda vanskeligere å komme seg ut av landet.

Publisert

Fire uker etter at den opposisjonelle journalisten Raman Pratasevitsj ble bortført fra et Ryanair-fly på vei til Vilnius og arrestert, fortsetter de hviterussiske myndighetene å slå ned på tilløp til protester.

Nesten hver dag rapporteres det om nye arrestasjoner, eller om forlengede fengslinger av dem som allerede er arrestert. Mange er deprimerte og apatiske. En populær vits i Minsk er at de som har det verst, er de som sitter hjemme og følger med på nyhetene, fordi de som sitter i fengsel vet at de allerede er arrestert, og ikke trenger å være redde for det lenger.

Nylig kom en ny lovendring, som forbyr å det å opprette eller delta i «ekstremistiske» grupper, eller finansiere og promotere dem på andre måter. I praksis betyr dette alle myndighetskritiske grupper. På toppen av alt kommer et forbud mot å filme og streame demonstrasjoner eller politi som slår ned på disse, noe som har vært en viktig del av innholdet i opposisjonelle grupper på Telegram og lignende plattformer, og som også har forsynt utenlandske medier med bilder og videosnutter. Ingen har foreløpig blitt dømt for dette, men mange mener det er et tidsspørsmål før dette skjer.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS