Sverige skrider videre frem med fanen hevet, uten å ense at følgerskaren har svunnet hen og at de vandrer alene, skriver Asle Toje.
Sverige skrider videre frem med fanen hevet, uten å ense at følgerskaren har svunnet hen og at de vandrer alene, skriver Asle Toje.

Hvordan forklare Sveriges Sonderweg?

Dette er ingen avmålt bok, det er en sint bok.

Publisert Sist oppdatert

Hvorfor har Sverige tatt en vei fra sosialdemokratiet til liberaldemokratiet som er annerledes enn noe annet land i Europa? I Sverige har det kjente knippet av motkulturer fra feminisme til multikulturalisme, pasifisme, antirasisme og innvandringsliberalisme smeltet sammen og blitt monokultur. Dette stiller Sverige overfor en spesiell utfordring i en tid da dette tankegodset devalueres utenfor landets grenser.

[fact_box fact_box_id="103003"/]

Det skorter ikke på forklaringer. Der historiker Hugh Trevor-Roper skuet autoritær protestantisme svøpt i pietistisk fromhet, viser økonomen Gregory Clark at økonomisk mobilitet i Sverige fortsatt er forbausende lav og elitenes selvrekruttering høy. Sosiolog Lars Trägardh ser den svenske samfunnsutviklingen som konsekvens av et sosialdemokratisk frigjøringsprosjekt og Nima Sanandaji vektlegger landets rolle som sosialismens «3. vei». Historikeren Henrik Berggren har vektlagt krigs-skam over 2. verdenskrig, et lånt traume som det er vanskelig for utlendinger å forstå.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digitalt månedsabonnement til 89 kr i måneden

Bestill her

Digitalt årsabonnement til 699 kr i året

Bestill her

Digitalt årsabonnement og kvartalstidsskrift til 1050 kr i året

Bestill her