Fra papirutgaven

I skuddlinjen

Myrlandet Sologne sør for Orleans er kjent for sine mange slott og innsjøer.

Bilde: Aksel Fridstrøm

Under den franske revolusjon måtte familien de Maistre rømme landet. Nå er de tilbake og inviterer venner til jaktlag.

Rett syd for Orléans ved elven Loire ligger myrlandet Sologne. Regionen har ikke alltid vært like våt, men den har alltid vært vill. Frem til Jeanne d’Arc jaget engelskmennene ut av området under hundreårskrigen, var det bare myr og skog så langt øyet kunne se.

Da det var klart at franskmennene ville seire, satte solognottene seg fore å danne de flere tusen kunstige innsjøene for fiske som området nå er kjent for. I dag fremstår Sologne som frosset i fordums tid. Besøkende kan la seg distrahere av de mange fristelsene som tilbys av de lokale gårdsbrukene som driver småskalaproduksjon av fransk gourmetmat. Men for franskmenn som fra før av er godt vant med den slags, er det jaktsesongen i området som er den store attraksjonen.

Vi er invitert til Sologne for å delta i jaktlaget til familien de Maistre. Huset de Maistre er mest kjent for verkene til Joseph de Maistre (1753– 1821), som skrev den skarpeste samtidskritikken av den franske revolusjon. Hans penn viste seg skarpere enn giljotinens knivblad, som han selv kun unnslapp med en hårsbredd ved å fykte til Russland. Her tjente de Maistre som diplomat ved tsar Nikolai Is hoff og ferdigstilte sine filosofiske verker og memoarer, som blant annet dannet grunnlaget for Leo Tolstojs Krig og Fred. I ånden er de Maistre tilbake i sitt elskede Frankrike. Fra oljemaleriet på veggen skuer han ned på gjestene i familiens jaktslott.

Da vi ankommer slottet grytidlig en desemberdag, er jaktlaget klart. Samtlige skyttere er ikledd mørkegrønne nikkers i kombinasjon med fjærhatter, gullforgylte jakthorn og avkortede Wellington-støvletter. Uinnvidde vil kanskje assosiere klesdrakten med bayersk-tyrolsk mote, men nikkers ble introdusert som moteartikkel for det franske adelskapet i rokokkoperioden. Siden har plagget vært et naturlig valg i lystige lag, og for franskmennene er jakt en høytidelig øvelse i konservativ ånd. Her er det ingen slinger i valsen.

På programmet for dagens jakt står en tradisjonell fransk jaktøvelse: «la chasse en battue». Jaktlaget deler seg i to grupper: Skytterne inntar posisjoner på én side av et lengre skogholt. En annen gruppe med ubevæpnede deltagere inntar posisjoner på den andre siden. Når det blåses i jakthornet, går den ubevæpnede gruppen gjennom skogholtet. Hensikten er å skremme dyrene mot skytterne. Som del av den uvæpnede gruppen spør vi forsiktig om det ikke fra tid til annen skjer ulykker. «Det forekommer nok, men er blitt mer sjeldent med årene», er svaret. Selv i dagens Frankrike er man med andre ord ikke konservativ helt uten risiko for liv og helse.

Heldigvis kan risikoen for å bli skutt reduseres betydelig ved å ikle seg en oransje vest. Selv om vi fremdeles er mannssvin, kan vi da i det minste ikke lenger så lett forveksles med villsvin. Det er betryggende når lyden fra jakthornet skjærer gjennom morgendisen, og vi begynner å gå mot skytterlinjen 300 meter fra vår posisjon. Etter at vi har brutt oss gjennom litt krattskog og hoppet over en bekk eller to, møter vi skytterne på den andre siden. De har avfyrt flere skudd, men har kun felt ett villsvin. Vi gjentar øvelsen flere ganger før morgenøkten avsluttes med lunsj på jaktslottet. Her serveres tradisjonell fransk ost, vin og skinke. På bordet er det satt frem en flaske Armagnac du Collectionneur fra 1972, dersom det skulle være nødvendig å roe nervene.

Som avslutning skal jaktlaget nemlig skifte fokus fra storvilt til and. De kunstige innsjøene som solognottene anla for fiskeoppdrett, er i dag et stort trekkplaster for fugler. Og til eiendommen hører en stor innsjø full av intetanende ender. For å maksimere fangsten tar jaktlagets 50 mann oppstilling rundt hele innsjøen før noen får skyte. Idet første skudd faller, flyr hundrevis av ender opp mot himmelen, for én etter én å falle tilbake mot bakken. Etter at det er avfyrt flere hundre skudd, er jaktlaget tilfreds.

Og resultatet: 112 ender, 2 villsvin, 1 hjort og 1 fasan.

Vel bekomme!

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden