IA virker ikke – leve IA

Konsensusen om IA-avtalens fortreffelighet er så sterk, at selv ikke mer enn ti års manglende resultater vil bidra til endring.

Publisert

Konsensusen om IA-avtalens fortreffelighet er så sterk, at selv ikke mer enn ti års manglende resultater vil bidra til endring.

I Dagsavisen 22.11 "stempler" riktignok den nye Arbeids- og sosialministeren IA-avtalen som "mislykket:" "Vi ligger langt etter på delmål to [inkludering av funksjonshemmede] og delmål tre [øke gjennomsnittlig avgangsalder fra arbeidslivet]. Men vi har også langt igjen å gå på delmål én" [redusert sykefravær], sier Robert Eriksson til Dagsavisen.

Etter mer enn ti år med en avtale som ikke har bidratt til å nå overordnede målsetninger for at flere mennesker i yrkesaktiv alder faktisk skal jobbe, er likevel resepten å fornye IA-avtalen.I forslaget til statsbudsjett for 2014 (levert av den rødgrønne regjeringen) står det at sykefraværet er redusert siden avtalen ble forlenget i 2010, men samtidig at "det ikke er grunnlag for å vurdere om dette har sammenheng med tiltak i IA-avtalen." Samtidig har sysselsettingen blant personer med nedsatt funksjonsevne gått ned. Altså den stikk motsatte utvikling enn den man siden 2001 har hatt som mål å gjøre noe med.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digitalt månedsabonnement til 89 kr i måneden

Bestill her

Digitalt årsabonnement til 699 kr i året

Bestill her

Digitalt årsabonnement og kvartalstidsskrift til 1050 kr i året

Bestill her