Illevarslende symbolpolitikk

Land som er avhengig av å bruke mye kull blir svært lite imponert over at megarike norske politikere med verdens beste tilgang på fornybar energi har funnet ut at utslipp fra kull er umoralsk.

Publisert Sist oppdatert

Land som er avhengig av å bruke mye kull blir svært lite imponert over at megarike norske politikere med verdens beste tilgang på fornybar energi har funnet ut at utslipp fra kull er umoralsk.

Politikere fra flere partier ønsker å trekke Oljefondet (Statens Pensjonsfond Utland, SPU) ut av kullindustrien. Begrunnelsen er klimapolitisk; - kullforbruket i verden øker og det gjør også klimautslippene. Ved å trekke SPU ut av alt som har med kull å gjøre kan det se ut som norske politikere viser en form for «handlekraft». Dessverre går tankene mer i retning av dobbeltmoral.

Men dobbeltmoral er ikke det samme som dobbelt så god moral. Og klimautslipp fra kull er verken mer eller mindre skadelige enn andre klimautslipp; enten de kommer fra landbruket, fra industrien, fra olje, gass eller avskoging. Det er mulig at investeringer i kull er ukloke, fra et økonomisk eller strategisk ståsted, men det er i så fall forhold som vi må anta at forvalterne av SPU allerede er klar over.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 699,- i året,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 89,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1050,-

Bestill her