Høye matpriser er politisk bestemt

Mat er dyrt i Norge. Det har politikerne bestemt gjennom importvernet. Siden næringsministeren ikke kan gjøre noe med dette, er det naturlig at han peker på andre årsaker.

Publisert Sist oppdatert

Faste lesere vet at jeg av og til har moro av å kritisere tidligere kolleger i Minerva når de høres ut som helt normale representanter for Arbeiderpartiet – eller KrF. Forrige uke var det statssekretær Magnus Thue, som på Dagsnytt 18 helt hadde glemt at handelspolitikk også handler om forbrukernes interesser. I dag går jeg et hakk opp, og har en høne å plukke med næringsminister Torbjørn Røe Isaksen.

I går la regjeringen frem en rapport, utarbeidet av SIFO, om konkurransen i det norske dagligvaremarkedet. Der fremkommer det også, ikke overraskende, at Norge har de høyeste matvareprisene i Europa. Så leser jeg statsrådens forklaring på dette hos E24:

«Det er flere grunner til det høye prisnivået i Norge. Et høyere kostnadsnivå og større geografiske forskjeller spiller en rolle. En utfordrende konkurransesituasjon kan også ha betydning.»

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Digitalt årsabonnement og kvartalstidsskrift til 1050 kr i året

Bestill her