Høye matpriser er politisk bestemt

Mat er dyrt i Norge. Det har politikerne bestemt gjennom importvernet. Siden næringsministeren ikke kan gjøre noe med dette, er det naturlig at han peker på andre årsaker.

Publisert Sist oppdatert

Faste lesere vet at jeg av og til har moro av å kritisere tidligere kolleger i Minerva når de høres ut som helt normale representanter for Arbeiderpartiet – eller KrF. Forrige uke var det statssekretær Magnus Thue, som på Dagsnytt 18 helt hadde glemt at handelspolitikk også handler om forbrukernes interesser. I dag går jeg et hakk opp, og har en høne å plukke med næringsminister Torbjørn Røe Isaksen.

I går la regjeringen frem en rapport, utarbeidet av SIFO, om konkurransen i det norske dagligvaremarkedet. Der fremkommer det også, ikke overraskende, at Norge har de høyeste matvareprisene i Europa. Så leser jeg statsrådens forklaring på dette hos E24:

«Det er flere grunner til det høye prisnivået i Norge. Et høyere kostnadsnivå og større geografiske forskjeller spiller en rolle. En utfordrende konkurransesituasjon kan også ha betydning.»

Jojo, tenkte jeg. Men han må vel også ha nevnt en annen svært viktig grunn, nemlig norsk jordbrukspolitikk og skjermingsstøtten. Kanskje E24 bare hadde hoppet over det? Så jeg gikk til pressemeldingen som Næringsdepartementet har sendt ut. E24s sitat er hentet direkte derfra. Ikke et ord om at de høye prisene for en stor del er en direkte følge av en villet politikk.

Jeg ser ikke bort ifra at konsentrasjonen i det norske dagligvaremarkedet kan bidra til høyere priser, selv om det spørsmålet er temmelig komplisert å gi svar på. Sifo-rapporten viser at vi har uvanlig mange dagligvarebutikker i Norge. Det kan være kostnadsdrivende, men er noe annet enn liten konkurranse. Men næringsministeren «glemmer» uansett en faktor som helt sikkert bidrar til vesentlig høyere priser.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS