Skråblikk

Ingen LHBT+ på Vasaskipsmuseet

Ornamentene fra Vasaskipets akterende er det nærmeste man kommer en egen LHBT+ utstilling på Vasamuseet.

Bilde: Aksel Fridstrøm

Sverige er et av verdens mest likestilte og seksuelt frigjorte land, men det finnes enda ikke nok forskning til at LHBT+ bli kan bli en egen utstilling på vasaskipsmuseet.

Et av Europas mest interessante museer ligger i Stockholm. Rett ved inngangen til Djürgården kan besøkende beskue det som er verdens eneste bevarte skip fra 1600-tallet.

Vasaskipet ble bestilt av Kong Gustav II Adolf for å bli selve symbolet på svensk stormakt i Østersjøen. Storslagent ble det derfor også bygget, men ambisjonsnivået var dessverre større enn ingeniørkunsten tillot og skipet gikk ned med mann og mus kun 15 minutter etter at det var sjøsatt i Stockholms skjærgård.

Skipet ble hevet i 1961 og i dag kan du på vasaskipsmuseet se det i all sin prakt. Hele 95 prosent av de opprinnelige delene på skipet er bevart. Og skipets akterende er utsmykket med titalts utskårne skulpturer som museet har gjort et fremragende arbeide med å bringe tilbake til live i sine originale farger.

Nytt av året på museet er også utstillingen «kvinnorna» som har fått en egen seksjon i museets første etasje. Her kan du møte Ylva og Beate som var to kvinner blant de 150 menneskene som utgjorde mannskapet på båten. Et forhold som etter utstillingen kan dokumentere at «Havet var inte enbart en manlig sfär, kvinnor deltog i alla möjliga maritima verksamheter.»

Minerva synes selvsagt at det er fremragende at kvinner nå endelig har fått en egen seksjon på et 1600-talls maritimt museum, men stusser over at det kun kvinner som så langt er viet sin egen seksjon. Vi bestemmer oss derfor for å sende en e-post til museet for å høre om de ikke også har tenkt til å snart inkludere LHBT+ som en del av museets permanente utstilling.

En informasjonsmedarbeider på museet svarer Minerva på e-post.

Vi på museet har också diskuterat frågan som du berör, nämligen att berätta om LHBT+ med koppling till Vasas historia och samtid, och kommit fram till att vi är redo att göra det när det finns forskningsresultat som museet kan utgå från. Det är viktigt för oss att det vi berättar på museet hela tiden har en förankring i forskningen. Kunskapen måste bottna i fakta och tillförlitliga källor – det är viktigt för att vi ska kunna vara en trovärdig kunskapskälla och -förmedlare.

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden