Utenriks

– Ingenting av det jeg har tatt for gitt, er garantert

Demonstrasjon mot Trump i Minneapolis 10. november 2016.

Bilde: Fibonacci Blue [CC BY 2.0].

Kvinner mot Trump: 200 000 kvinner skal gå i demonstrasjonstog dagen etter at Trump inntar Det hvite hus. Hva er vitsen?

Skal man tro tallene til National Park Service, som gir tillatelser til å organisere demonstrasjonstog i den amerikanske hovedstaden, planlegger minst 200 000 kvinner å gå i tog mot Trump dagen etter at han blir innsatt som president.

Prosjektet begynte opprinnelig på Facebook, der en gruppe kvinner ville gå i protesttog mot den nyvalgte presidenten. Etter kort tid hadde over 100 000 mennesker meldt seg inn i gruppen Women’s March.

Flere organisasjoner har meldt seg på som offisielle bidragsytere til arrangementet. Én av dem er Planned Parenthood, som tilbyr tjenester knyttet til prevensjonsmidler, reproduktiv helse, rådgivning om sex og samliv, samt abort, og som har vært et betent tema i valgkampen, og Trump har truet med å kutte støtten til Planned Parenthood hvis de fortsetter å tilby abort.

Talspersonen for demonstrasjonen, Cassady Fenlay, understreker at demonstrasjonstoget ikke er en protest mot Trump. «Vi retter oss ikke spesifikt mot Trump. Det handler mer om å være proaktiv for kvinners rettigheter», sa hun til The Guardian forrige måned. Hva betyr det?

Trumps drakoniske agenda

– Marsjen er helt klart et svar på Trump og hans drakoniske agenda, sier Liz Kersjes til Minerva.

Kersjes er 29 år, bor i Chicago og jobber med markedsføring for en lokal eiendomsutvikler. Hun har allerede kjøpt flybillett fra Chicago til Washington D.C. for å gå i tog 21. januar. Hun er ikke blant dem som organiserer demonstrasjonstoget, men hun har sett frem til dagen helt siden valget.

liz-kersjes– Men marsjen handler ikke bare om ham, forteller Kersjes.

– Dette landet har hatt et problem med kjønn og likestilling siden lenge før Trump dukket opp. Selv om han forsvant i morgen, ville republikanske styresmakter fortsatt prøve å kutte i kvinners tilgang til helsetjenester, ignorere vårt ønske om likelønn, ignorere behovet for obligatorisk fødselspermisjon og fortsette å legge den sosiale og emosjonelle byrden ved barneomsorg utelukkende hos kvinner, samtidig som de ikke vil gi skattelettelser eller offentlig finansiering for barnehaver, sier Kersjes.

Ingenting er garantert

Uken etter at valgresultatet var klart, startet Kersjes borgerrettighetsorganisasjonen Chicago Action Alliance. Hun og over 80 andre medlemmer møtes hver måned for å drive frivillig arbeid, for eksempel ved å arbeide mot våpenlovgivningen eller lage gratis markedsføring for andre organisasjoner.

– Jeg innså at ingenting av det jeg har tatt for gitt, er garantert. Hvis jeg ville ha det trygt i lokalsamfunnet mitt, måtte jeg begynne å jobbe for det, sier Kersjes.

– Trump er ikke den første vi har kjempet mot, og han kommer ikke til å bli den siste, sier Kersjes.

Hun mener at Trump bare er én i rekken av politikere som må imøtegås.

– Trump er ikke spesiell. Uansett hvor mye han tror det selv, er han ikke den første vi har kjempet mot, og han kommer ikke til å bli den siste. Vi kommer til å holde øye med ham og kjempe mot ham hver gang han sier eller gjør noe som påvirker friheten vår, men det samme gjelder alle politikere, sier Kersjes.

Problemer innad i kvinnebevegelsen

Selv om over 200 000 kvinner er forventet å gå i demonstrasjonstoget, er det flere som har trukket seg. Hvorfor? Fordi de ikke føler seg velkomne blant minoritetskvinnene.

Enkelte hvite kvinner har fått inntrykk av at de ikke er velkomne i demonstrasjonstoget fordi de er hvite og således privilegerte sammenlignet med minoritetskvinner.

– Feministbevegelsen har altfor lenge favorisert hvite kvinners stemmer på bekostning av fargede kvinner, sier Kersjes.

Feministen og journalisten Gloria Steinem, som er et av styremedlemmene for demonstrasjonstoget, har i protest mot Women’s March kommet med følgende uttalelse til The Guardian: «Den amerikanske grunnloven begynner ikke med «Jeg, presidenten», men «Vi, folket». Jeg er stolt av å være en av de tusener som er kommet til Washington for å gjøre det klart at vi vil fortsette å arbeide for et demokrati der vi er knyttet sammen som mennesker, ikke rangert etter rase eller kjønn eller klasse eller en annen merkelapp.»

Liz Kersjes er hvit, men hun blir ikke støtt av at noen mener at hun er privilegert.

– Jeg er hundre prosent enig med arrangørene i at rase er utrolig viktig. Feministbevegelsen og kvinnebevegelsen har altfor lenge favorisert hvite kvinners stemmer på bekostning av fargede kvinner, sier Kersjes.

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden