KOMMENTAR

Ingrid, Norges dronning

Er du blant dem som er monarkist, men ikke helt vet hva du skal si når dine bedrevitende republikanske venner spør deg hvorfor? Her er fem gode svar på spørsmålet.

Publisert Sist oppdatert

Er du som meg, har du fått spørsmålene mange ganger.

For eksempel: «Vil du at makt og privilegier skal gå i arv?» Og selvsagt: «Hvorfor skal jeg akseptere en konge jeg ikke har kunnet stemme for eller mot?» Eller kanskje: «Kongen gjør en god jobb, altså, men prinsipielt – prinsipielt – er jeg republikaner.» Og til slutt: «Tenk deg at du skulle lage en ny konstitusjon i dag – du ville jo aldri i verden innført monarki!»

Vi som er monarkister møter slike spørsmål hver gang vår styreform diskuteres. Og det er den blitt i forbindelse med feiringen av prinsesse Ingrid Alexandras 18-årsdag. For selv om folket i overveldende grad slutter opp om monarkiet, forholder det seg annerledes i kultureliten. Her tror nemlig folk seg å være prinsipielle. Denne gangen har det blant annet resultert i nok en kommentar i Dagbladet som skal forklare oss hvor dumt monarkiet er – forfattet av avisens kommentator Sondre Hansmark, som tidligere var leder i Unge Venstre,

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,-
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS