Slaget om det aktive i næringspolitikken

Med hvilken rett kan vi egentlig snakke om «aktiv» næringspolitikk, hvis ikke det aktive er forankret i innovasjon og entreprenørskap?

Publisert

Det gir liten mening å snakke om omstilling uten å snakke om innovasjon, siden innovasjon er hoveddrivkraften bak alle former for dynamisk forandring til noe nytt og bedre. Men det går også et skille mellom ulike typer av innovasjon, som er relevante for utforming av innovasjonspolitikk.

Inkrementelle og radikale innovasjoner

Den vanligste og mest rutinepregete formen for innovasjon er såkalt inkrementell innovasjon. Inkrementelle innovasjoner består av skrittvise fornyelser og forbedringer av eksisterende produkter og prosesser, typisk representert ved bilindustriens modellprogrammer. Slike innovasjoner er derfor sjelden forbundet med omfattende omstillinger. Bedrifter som har sitt konkurransefortrinn forbundet med inkrementelle innovasjoner er ofte store og internasjonalt orienterte virksomheter. Generelt har offentlig innovasjonspolitikk lite eller ingenting å tilføre når det gjelder inkrementell innovasjon.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Digitalt årsabonnement og kvartalstidsskrift til 1050 kr i året

Bestill her