Misvisende om svensk velgerundersøkelse

NRK nyhetsmorgen fremstiller helse og klima som viktigste sakene i det svenske valget, men datagrunnlaget viser at det er andre saker som dominerer.

Publisert Sist oppdatert

I NRK Nyhetsmorgen mandag 27. august ble det rapportert om en fersk meningsmåling fra Sverige. Analyseselskapet Novus har utført en måling som viser hvilke saker som er viktigst for svenske velgere. Hovedbudskapet som ble videreformidlet av NRK var at «helse» var viktigste sak, og at dette politikkområdet holdt seg stadig på første plass slik det har gjort de siste to årene. Som en forklaring på at helsespørsmål fremdeles er ansett som det viktigste området for folk flest ble Sveriges lange helsekøer trukket frem. Den lovfestede garantien til behandling i spesialisthelsetjenesten er på tre måneder, men for fire år siden hadde 44.000 personer ventet lenger enn dette. I dag er tallet nesten doblet til 86.000 personer.

NRK kunne også melde om at sommerens skogbranner og varme vær hadde gjort at «klima» nå hadde gjort et byks på målingene. SVT har også en sak om samme meningsmåling hvor budskapet er at klimaspørsmål nå for første gang er på topp fem over viktigste saker.

De viktigste sakene etter helse er rangert som følger: innvandring/integrering, utdanning, og lov og orden, med klima som nevnt på femte plass. De fire viktigste har alle sunket noe siden forrige måling i juni, mens klima har gått opp.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Digitalt årsabonnement og kvartalstidsskrift til 1050 kr i året

Bestill her