Ulikhet til å leve med

En stor del av den beskjedne økningen i ulikheten i Norge skyldes innvandring. Samtidig innebærer innvandringen en nedgang i den globale ulikheten.

Publisert Sist oppdatert

I forbindelse med at regjeringen la frem sin stortingsmelding om ulikhet, har det vært en disputt mellom finansminister Siv Jensen og SSBs Rolf Aaberge om hvor mye av økningen i ulikhet som skyldes innvandring.

Aaberge er opptatt av at økte inntekter helt i toppen er en viktigere forklaring. Her legger han til grunn en annen inntektsdefinisjon enn den vanlige, der han legger til tilbakeholdt overskudd i bedriftene (se gjennomgangen til faktisk.no). Men han sier her ingenting om noe han ellers har vært opptatt av, nemlig at å legge til verdien av stadig mer omfattende offentlige tjenester reduserer ulikheten. Denne disputten skal få ligge her.

Det roter også til debatten at Jensen snakker om barnefattigdom, mens Aaberge snakker om ulikhet. Fattigdom og ulikhet er ikke det samme, selv om utviklingen vanligvis vil være omtrent den samme for de to fenomenene dersom man legger et relativt, og ikke absolutt fattigdomsbegrep til grunn.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,- i året,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS