Nyhet

Innvandring var den viktigste saken for velgerne

Bilde: Pixabay

Drøyt 1 av 4 tenkte på innvandring da de stemte ved stortingsvalget i år, viser velgerundersøkelsen.

Velgerundersøkelsen viser at innvandring gjorde et hopp sammenlignet med tidligere valg:

  • I 2009 svarte 16 prosent at innvandring var viktigst.
  • I 2013 svarte 12 prosent at innvandring var viktigst.
  • I 2017 svarte 28 prosent at innvandring var viktigst.

Det viser tall fra velgerundersøkelsen, som SSB publiserte i dag. Merk: Det var mulig for respondentene å nevne to saker.*

Se figurerer nederst i saken.

Sakene som fulgte etter innvandring var skatter og avgifter (23 prosent), skole og utdanning (21 prosent) og miljø (20 prosent). Miljø var dermed viktigere enn både økonomi, industri og sysselsetting (18 prosent), helse (17 prosent) og eldreomsorg (12 prosent).

Innvandring var viktigst for Fremskrittspartiets velgere, hvorav 70 prosent oppga at de tenkte på den saken. Frp hadde også sakseierskap på området. Andelen som mente at partiet hadde best innvandringspolitikk, økte fra 27 prosent i 2013 til 35 prosent i 2017.

Dette var også den ene saken hvor Frp har lyktes i å etablere sakseierskap. De to neste sakene for partiet var sysselsetting (14 prosent) og skatt (14 prosent).

Høyre hadde et bredere sakseierskap, med skole (33 prosent) på topp, fulgt av sysselsetting (26 prosent) og skatt (26 prosent).

Arbeiderpartiet tapte sakseierskap på flere områder. I 2009 mente over 60 prosent at Ap hadde best sysselsettingspolitikk, nå var tallet 25 prosent.

Senterpartiet hadde bare sakseierskap på ett område, distrikt, hvor 39 prosent svarte at partiet hadde den beste politikken. Det var imidlertid bare 9 prosent av velgerne som oppga distriktspolitikk som viktigste sak.

Les også Jan Arild Snoens kommentar om Arbeiderpartiet: Partiet uten saker.

*Rettelse 14. november kl 10.22: Den opprinnelige versjonen av artikkelen spesifiserte ikke at respondentene kunne nevne to saker.

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden