Innvandringen er ikke blitt for lav

Nå synes medier og politikere at antallet asylsøkere har vært i laveste laget de siste to årene. Men nivået er stadig høyt.

Publisert   Sist oppdatert

Siden Minerva arrangerer debatt om dagens asylsystem i kveld, benytter jeg anledningen til å gjenta gamle poenger om temaet. Men for å lette på humøret går vi først over til noe helt annet:

Ankring er et kjent fenomen blant oss som liker å lese populærvitenskapelige bøker om psykologi (Jeg vet ikke om det er begrepet fagfolk bruker på norsk, men det heter det på Wikipedia). Det beskriver en tankefeil som oppstår når vi legger vekt på et irrelevant holdepunkt for å ta en avgjørelse. Et av de mest berømte eksemplene kommer fra forskningen til psykologene Amos Tversky og Daniel Kahnemann. Testdeltakerne ble vist et ruletthjul som var forhåndsinnstilt til å stoppe på enten 10 eller 65. Deretter ble de bedt om å anslå hvor stor andel av FNs medlemsland som var afrikanske. Deltakerne som hadde sett hjulet stoppe på 10, gjettet i gjennomsnitt 25 prosent. Den andre gruppen gjettet i gjennomsnitt 45 prosent.

Fenomenet har blitt reprodusert i en lang rekke eksperimenter på mange forskjellige måter. Den israelske psykologen Dan Ariely fikk for eksempel de to siste sifrene i personnummeret til testdeltakerne til å innvirke på hvor mye de var villig til å betale for forskjellige produkter. Dette minner oss om at å blåse opp prisene i butikkene, for så å sette dem på «tilbud», sannsynligvis er en effektiv måte å få det til å gå unna i butikkhyllene på. Studier har også vist at ankringseffekten vedvarer selv om testdeltakerne eksplisitt blir informert om at denne effekten finnes og kan komme til å påvirke dem.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digitalt månedsabonnement til 89 kr i måneden

Bestill her

Digitalt årsabonnement til 699 kr i året

Bestill her

Digitalt årsabonnement og kvartalstidsskrift til 1050 kr i året

Bestill her