Nyhet

Innvandringskritiske sosialdemokrater er forhåndsfavoritter i Danmark

Mette Fredriksen taler til Arbeiderpartiets landsmøte

Bilde: Sandra Skillingsås, Arbeiderpartiet

Mette Frederiksen har flyttet sosialdemokratene til høyre i innvandringsdebatten, om hun blir valgvinneren kan hun også måtte finne nye samarbeidspartnere.

Den femte juni går danskene til valgurnene for å velge et nytt folketing. I skrivende stund ser det ut til at landet vil få en nytt flertall og at nåværende statsminister Lars Løkke Rasmussen, som leder en koalisjonregjering bestående av hans eget parti Venstre, Liberal Alliance (LA) og Det Konservative Folkeparti (KF) ikke får fortsette i landets høyeste embete.

Løkke Rasmussens regjering er en mindretallsregjering som har regjert på Dansk Folkepartis (DF) nåde siden 2015, etter at Dansk Folkeparti den gang gjorde et brakvalg med 21,1 prosent av stemmene.

Men Dansk Folkeparti ser ikke ut til å komme nærheten av å tangere det gode resultatet fra sist valg. Partiet sliter stort på meningsmålingene og oppnår kun 14,1 prosentpoeng på snitt av den siste månedens målinger. Dette er syv prosentpoeng under resultatet fra forrige folketingsvalg.

Dansk Folkeparti har en nasjonalkonservativ profil og er opptatt av å begrense innvandringen fra ikke-vestlige land. Således kan partiet på dette feltet sammenlignes med Frp, men i likhet med Sverigedemokratene og Sannfinnene er de tilhengere av en økonomisk politikk som ligner mer på de sosialdemokratiske partienes politikk enn Frps skattelettelser og kritikk mot statlig inngripen.

Nye partier på høyresiden er mer ytterliggående

En mulig forklaring på hvorfor Dansk Folkeparti nå ser ut til å gjøre et langt dårligere valg er at konkurransen om de innvandringskritiske velgerne ser ut til å ha blitt sterkere, blant annet gjennom introduksjonen av nye og sterkt innvandringskritiske partier.

Stram Kurs og Nye Borgerlige er to nye partier med et sterkt innvandringskritisk syn. Førstnevnte må sies å være det mest ytterliggående – med partileder Rasmus Paludan. Partiet fikk anledning til å stille liste i valget etter å ha fått over 20 000 underskrifter på landsbasis.

Han vil sende ut alle muslimer og ikke-vestlige fra Danmark og forby Islam i landet. Og er nylig dømt til 14 dagers betinget fengsel for rasisme for å ha trukket en parallell mellom afrikanere og lav intelligens. I tillegg har en nylig tatt initiativ til en markering der koranen ble pakket inn i bacon før boken ble satt fyr på.

Nye Borgerlige betydelig mindre ekstreme i sine politiske forslag og retorikk. De har i likhet med Dansk Folkeparti ønske om en streng innvandringspolitikk, men har også et liberalistisk fundament. De ønsker å senke skattene og minske statlig byråkrati og inngripen.

De fronter seg selv som et parti med Dansk Folkepartis verdipolitikk og regjeringspartiet Liberal Alliance sin økonomiske politikk. Dette gir partiet flere likhetstrekk til norske FrP.

Innvandringskritiske Sosialdemokrater

Aller flest velgere mister likevel Dansk Folkeparti til Socialdemokratiet under Mette Frederiksen ledelse, hele 11 prosent av de som stemte Dansk Folkeparti ved forrige valg ønsker nå heller å stemme på det danske arbeiderpartiet.

Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti står nær hverandre i en rekke økonomiske og sosiale spørsmål. I de senere år har også Socialdemokratiet beveget seg i retning av Dansk Folkeparti i innvandringspolitikken, blant annet gjennom å ta til ordet for å avvikle retten til å søke asyl i Danmark og sette et tak på antall som kan søke familiegjenforening i landet. Fredriksen har siden delvis moderert utsagnet, da full asylstopp kun er mulig ved å trekke Danmark ut av en rekke internasjonale konvensjoner.

Likevel skaper Frederiksens foreslåtte innstramminger bruduljer på rød side i dansk politikk. I den danske avisen Alltinget spekuleres det i at Frederiksen ikke vil klare å samle sine tradisjonelle samarabeidspartnere rundt innstrammingene i innvandringspolitikken. Og at hun derfor til slutt vil bli avhengig av Dansk Folkeparti for å bli statsminister om blå blokk mister flertallet. Om dette skjer vil det også innebære en permanent omorganisering av dansk politikk langs nye linjer.I skrivende stund har den røde blokken et betydelig forsprang på den blå, med henholdsvis med 55 prosents mot 45 prosents oppslutning.

Usikkert, uansett utfall

Dersom den blå blokken skulle lykkes med å innhente forspranget før valget 5. juni er det stadig mindre sannsynlig at dette vil la seg gjøre uten at partiene i dagens blå blokk blir avhengige av stemmene til de et eller flere nye og sterkt innvandringskritiske partier. Også i et slikt tilfelle er det vanskelig å komme unna at dansk politikk vil endres substansielt for fremtiden.

 

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden