Politikk

Intern konflikt i sekulær organisasjon

Tina Shagufta Munir Kornmo er en av grunnleggerne av nettverket Likestilling Integrering Mangfold (LIM). Nå trekker hun seg fra organisasjonen, der Dana Æsæl Manouchehri (t.h.) er generalsekretær.

Bilde: Venstre / Privat

– Jeg kjenner ikke igjen den organisasjonen jeg var med på å etablere, skriver stortingsrepresentant Tina Shagufta Munir Kornmo (V) i brev til styre- og rådsmedlemmene.

Nettverket Likestilling Integrering og Mangfold (LIM) regnes som en «nasjonal ressurs» på integreringsfeltet. I år fikk organisasjonen 700 000 kroner på statsbudsjettet og har fått støtte hvert år siden 2012.

I fjor ble Dana Æsæl Manouchehri ansatt som ny generalsekretær i LIM. Hun er organisasjonens eneste ansatte.

Siden organisasjonen ble stiftet i 2010 har flere kjente navn vært aktive i organisasjonen, blant dem finnes blant annet avdøde Walid Al-Kubaisi, Amal Aden og Shabana Rehman.

Nå trekker en av grunnleggerne seg fra organisasjonen. Tina Shagufta Munir Kornmo, som var organisasjonens leder fra 2010 til 2015, ønsker ikke lenger å delta i nettverket.

– Det har vært et klimaskifte, ikke bare i samfunnsdebatten, men også i LIM. Jeg kjenner ikke igjen den organisasjonen jeg var med på å etablere, skriver stortingsrepresentant Tina Shagufta Munir Kornmo (V) i brev til styre- og rådsmedlemmene.

Det gamle LIM som jeg bidro til å starte, eksisterer ikke lenger og da er det tid for meg å trekke meg fra mitt engasjement. Tina Shagufta Munir Kornmo.

Opprivende

I e-posten forteller hun om en opprivende konflikt mellom generalsekretær Manouchehri og påtroppende styreleder Maryam Faghih Imani.

– Jeg opplever at jeg har blitt skyteskive for generalsekretæren fordi jeg har valgt å støtte den nye styrelederen i denne konflikten, skriver Munir Kornmo, som i dag er varamedlem til Stortinget for Venstre fra Oslo.

– Denne prosessen har gått innpå meg. Jeg føler ikke behov for å forsvare meg, for i det lange løp er det hva man utretter som blir ens ettermæle, men jeg er bekymret for LIM som organisasjon. Det gamle LIM som jeg bidro til å starte, eksisterer ikke lenger og da er det tid for meg å trekke meg fra mitt engasjement.

Tina Shagufta Munir Kornmo vil ikke kommentere saken eller brevet:

– Dette er en intern mail og jeg anser dette som en intern sak i organisasjonen.

Påtroppende styreleder trekker seg

Hun er ikke den eneste som trekker seg. Flere andre styre- og rådsmedlemmer har trukket seg de siste dagene, blant annet påtroppende styreleder Maryam Imami.

– Jeg trekker meg som valgt styreleder i organisasjonen med øyeblikkelig virkning. Jeg ønsker heller ikke å ha noe tilknytning eller engasjement i LIM fremover, skriver Imami i et brev til styre- og rådsmedlemmene, der hun forteller om samarbeidsproblemer med generalsekretæren.

Imami ønsker heller ikke ikke å kommentere saken overfor Minerva.

Artikkelen fortsetter under lenken. 

Regjeringen har fått bekymringsmelding om ny minoritetsorganisasjon

– Folk kommer og går

Generalsekretær Dana Manouchehri har skrevet et skriftlig tilsvar til Minerva:

– Meg bekjent har det alltid vært vanlig at folk kommer og går i LIM av ulike årsaker som mangel på tid, ulike ståsted og andre personlige årsaker som at de ønsket pauser fra debatten. Personlig syntes jeg det er bra med nytt blod og utvikling i alle organisasjoner slik at man får nye og yngre stemmer inn i debatten.

Hun kjenner seg ikke igjen i en konflikt mellom henne og den påtroppende styrelederen, men sier heller at styret har hatt en diskusjon på hvordan strukturen og arbeidsformen i LIM skal være i fremtiden. Noe som naturlig berørte kommende styreleder.

– Jeg mener også på lik linje med varamedlem Kornmo at interne diskusjoner ikke må bli gjort til offentlige konstruerte konflikter.

– Åpne dører

Om konflikten med den påtroppende styrelederen, som nå har trukket seg, skriver hun:

– Ny styreleder skulle etter styrets ønske og ikke mitt, da jeg ikke har noen stemme i styre, tiltrå etter første styremøte i september. Men på bakgrunn av reise kunne hun ikke delta. Dørene har stått åpne og hun har til og med blitt invitert til dialog og introduksjon av organisasjonen LIM fra fungerende styreleder, for å være best mulig rustet til å gå inn i vervet, skriver Manouchehri.

– Den opprivende konflikten må ha foregått uten meg, da jeg verken har hatt dialog med Kornmo eller kommende styreleder siden mai og har kun forholdt meg til hva et samlet styre har sagt. Jeg har registrert at varamedlemmet for Venstre, Tina Shagufta Munir Kornmo, har kommentert meg personlig og min arbeidsform til medlemmer av styret i LIM, men jeg er ikke et sted hvor jeg kan rettferdiggjør å bruke tiden min og skattebetalernes penger på svare på eventuelle personangrep og følelsesbaserte konflikter, jeg er ansatt i en organisasjon og må forholde meg til styret mitt og følge de retningslinjene styret bestemmer og organisasjonen har.

– Lignende sak

Manouchehri viser til at Munir Kornmo tidligere også har varslet Kunnskapsdepartementet om interne forhold i en annen organisasjon med fotfeste i innvandrermiljøer, Født Fri, ledet av Shabana Rehman.

Minerva har tidligere omtalt denne konflikten.

-Jeg registrerte også at den samme personen kjørte en lignende sak mot stiftelsen Født Fri og man kan stille seg spørsmål til hvorfor en person som vet hvor tøft det er å stå som minoritetskvinne i debatten, utsetter organisasjoner som jobber for frihet, likestilling, integrering og mangfold for denne typen behandling og motarbeidelse. Det er synd at ikke kreftene kan samles.

-Jeg vil avslutte med si at alle som kjenner seg igjen i LIMs arbeid er velkommen i LIM og at vi er en levende mangfoldig organisasjon bestående av mennesker fra alle religioner, farger, etnisitet, kjønn, seksuell legning, politiske ståsted og felles for oss alle er at vi har samme ønske for samfunnet.

Kornmo Munir sier følgende om anklagene fra Manouchehri om at hun har «kjørt en lignende sak» tidligere:

– Født fri-saken har ingen relevans til denne saken. Der var det en ekstern varsler og jeg overbrakte bekymringen til departementet. Jeg var ikke varsleren slik det skapes inntrykk av her.

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden