Å kvitte seg med inngrodde forestillinger skaper en friskere psyke – i livet og i politikken

Et møte med vår egen intuisjon, eller en uventet valgomat-dom, kan få oss til å tenke nytt om verden rundt oss. Og muligens også om Trump.

Publisert Sist oppdatert

Se for deg at du sitter på en liten fransk restaurant, med din venninne, for å innta et bedre fransk måltid. Ikke en turist i sikte, ei heller en vegetarrett, noe som gjør det bent frem umulig for denne venninnen å holde løftet om å kun spise vegetarmat så lenge Trump er president, for slik å gjøre sitt for helt i det små å balansere et onde med et gode, å veie opp amerikanernes dumhet med egen avståelse fra kjøttets eller – om du vil – kjødets lyster.

Se så for deg at mobiltelefonen din er tom for strøm, og du for tull stikker laderen mot vinflaskene som står på hyllen ved siden av deg, nøye utvalgte fra små produsenter som aldri kommer til å finne veien til de norske pol, og som er bæraktige og høstlige på en måte som bare provenςalsk vin kan være. Du stikker kontakten mot vinen, som for å trekke ut kraften fra denne jordens saft. Så kommer kelneren, og du ber pent om å få lade telefonen et lite øyeblikk. Og med en rask hånd flytter han så vinflaskene til side, og der – like bak flaskene, 30 centimeter lenger inne, er en stikkontakt – midt på veggen, rett bak der du stakk laderen.

Felles for dem som treffer riktig, igjen og igjen, er at de ofte ikke kan forklare hvorfor.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 699,- i året,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 89,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1050,-

Bestill her