SPALTIST

Qasem Soleimani ble drept i et amerikansk luftangrep i Irak 3. januar.

Mens vi venter på Iran

Iranerne regnet med at President Trump ville holde seg passiv. De regnet feil. Nå er utfordringen deres å finne en tilsvarende symbolsk handling som svir uten å føre til krig.

Publisert Sist oppdatert

Det underligste jeg har opplevd var nok i Baltistan i september 1998. Sammen med en tysk kamerat hadde jeg klatret i fjellene utenfor Skardu, der Pakistan grenser mot India. Vi kom ned fra en 4000-meterstopp da vi stanset ved en innsjø i en folketom dal. Luften var frisk, fjellet blankskurt og vannet isklart.

Vi hadde tatt en dukkert og lå og lufttørket med sekkene under nakken da en stigende flap-flap-lyd annonserte et gigantisk russisk helikopter som landet tjue meter fra oss på en grasbakke. Ut av helikopteret kom kelnere i hvite livjakker, bærende på bord, stoler og mat under lokk av sølv.

Detter kom enda et Mi-17, denne gangen fullt av generaler. Det viste seg at Pakistan arrangerte en tur til K2-fjellet for fiender av USA. Libya, Irak, Syria. De var alle representert. Vi trakk foraktfulle blikk der vi febrilsk kneppet skjortene og fingerkjemmet håret.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS