KOMMENTAR

Under begravelsen av Qassem Suleimani, drept av en amerikansk drone, løp ropet "død over USA".

Raketter for fred

Irans rakettangrep i natt kan være nøkkelen til å dempe konflikten med USA. Men et symbolsk slag i luften står på ingen måte i stil med den anti-amerikanske stemningen som er pisket opp de siste dagene.

Publisert Sist oppdatert

I natt har Iran fyrt av et drøyt dusin raketter mot to amerikanske baser i Irak, som gjengjeldelse for drapet på general Qasem Soleimani på fredag. Det er ikke meldt om drepte amerikanere, men det skal være døde blant irakere.

Det er fristende å sammenligne denne manglende treffsikkerheten med Iran-allierte Hamas sine rakettangrep mot Israel fra Gaza, og jeg gjorde da også det på twitter i natt. Men det er grunn til å tro at i motsetning til Hamas, som har så upresise raketter at de lander i hytt og vær, så bommet iranerne, som har mer sofistikerte våpensystemer, med vilje.

Angrepet var altså symbolsk, en markering av at Iran var i stand til å slå tilbake, men på en slik måte at USA ikke måtte gjengjelde. Irans utenriksminister tvitret da også i natt at “We do not seek escalation or war, but will defend ourselves against any aggression.Trump på sin side responderte på at ingen amerikanere er drept med at «alt er vel».

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS