Nyhet

Iyad El-Baghdadi peker på saudiarabisk kronprins

CIA har nylig advart norske myndigheter om at det skal foreligge en mulig trussel mot den Oslo-baserte aktivisten Iyad El-Baghdadi.

Den Oslo-baserte menneskerettsaktivisten knytter den mulige trusselen mot ham til drapet på Jamal Khashoggi, som den saudiske kronprinsen Mohammad Bin Salman anklages for å stå bak.

Sist uke ble det kjent at CIA nylig har advart norske myndigheter om at det skal foreligge en mulig trussel mot aktivisten Iyad El-Baghdadi.

El-Baghdadi ble kjent som menneskerettighetsaktivist og en ledende stemme mot diktatoriske regimer under Den arabiske våren.

Den statsløse palestineren har vært bosatt i Oslo siden 2014, da han ble deportert fra De arabiske emirater for sin aktivisme. Han fikk asyl i Norge etter å ha deltatt ved Oslo Freedom Forum samme år.

Peker på Saudi Arabia

Time Magazine har knyttet trusselen mot El-Baghdadi til to andre aktivister, Omar Abdulaziz som er bosatt i Canada og en tredje person bosatt i USA, som ønsker å forbli anonym.

Under en pressekonferanse på mandag knyttet El-Baghdadi truslene til en rekke prosjekter som de tre trusselmottakerne jobber med, som han mener kan ha provosert Saudi-Arabia.

Det skal være snakk om medieprosjekter som har som mål å fremme menneskerettigheter, som opprinnelig ble startet av nå avdøde Jamal Khashoggi, den saudiarabiske journalisten og dissidenten som ble likvidert ved det saudiarabiske konsulatet i Istanbul i oktober i fjor.

Lekkede etterretningsrapporter har utpekt den saudiske kronprinsen Mohammad Bin Salman som personen som beordret drapet på Khashoggi.

Ved mandagens pressekonferanse satte El-Baghdadi også truslene i sammenheng med det han mener er hardere linje i det saudiske kongehuset overfor demokratiaktivister i landet.  

El-Baghdadi viste her til det han mener er en opptrapping i trollekampanjer rettet mot aktivister, særlig på Twitter, som han mener den saudiarabiske kronprinsen Mohammed bin Salman og hans støttespillere står bak.

– Mohammed bin Salman er iferd med å gå vekk fra sitt tidligere image som reformator. I senere tid har det dukket opp en lang rekke åpenbart falske profiler som sprer desinformasjon og som har som mål å diskreditere dissidenter og regimekritikere, sa El-Baghdadi.

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden