Debatt

Ja, jeg ville brukt de ordene

Jeg er ikke den eneste ungdomspolitikeren som har snakket om å knuse sosialister, eller egne partifeller for den saks skyld, i debatter eller valgkamp, skriver Håkon Andreas Flydal.

Bilde: Fremskrittspartiet

Reaksjonene på Siv Jensens «jævla sosialister»-kommentar har gått over stokk og stein.

Under Frp sin landsmøtemiddag kom Siv Jensen i skade for å be partiet om å «brette opp ermene, dundre ut og knuse de jævla sosialistene». Sitatet havnet på forsiden av flere nettaviser, utløste en vitsebølge på Twitter, ble fordømt av Knut Arild Hareide og til slutt beklaget av Siv Jensen. Anette Trettebergstuen kaller det «utrolig drøyt» og at slike uttalelser «i ytterste konsekvens kan være med på å legitimere hat og vold». Hun krever skriftlig svar fra Erna Solberg om hva hun mener om utsagnet.

Jeg hevet også et øyenbryn over sitatet da jeg så det gjengitt i ren tekst uten kontekst. Om Frp hadde delt ut løpesedler med sitatet, hadde det definitivt vært grunn til å reagere – men inntil de gjør det, er det flere grunner til å la det ligge.

For det er enda godt det ikke skjedde noe viktig på dette landsmøtet, for eksempel at et sentralstyremedlem i Frp oppfordret til klimafornektelse. I så fall kunne jo det blitt overskygget av denne lille stormen i dette lille vannglasset.

Den første grunnen til ikke å reagere er konteksten. Sitatet kom som avslutningen på en lite formell middagstale. Fra NRK sitt klipp fremstår sitatet spontant, og Jensen senker stemmen og mumler når hun sier «jævla». Politikere blir stadig vekk kritisert for å gjemme seg bak kommunikasjonsstrategi og ikke snakke rett fra levra. Hvis helgens nyhetsbilde skal sette lista for hvilken ordbruk som skaper overskrifter, tviler jeg på at vi får mer avslappede politikere. Og selv om jeg ikke var til stede, vil jeg tro at det ble sagt ting i løpet av Frps landsmøte som hadde større nyhetsverdi.

For det andre – hvor drøyt var sitatet egentlig? Ordet «jævla» er ikke spesielt sjarmerende, men at politikere banner har vel skjedd før. Over til det neste ordet: Jeg håper Liverpool knuser Barcelona i mandagens Champions League-semi. Jeg er ikke den eneste ungdomspolitikeren som har snakket om å knuse sosialister, eller egne partifeller for den saks skyld, i debatter eller valgkamp. De færreste mener noe voldelig med det. Heldigvis er jeg, til tross for min eminente plassering på St. Hanshaugen Høyres bydelsutvalgsliste foran høstens valg, fortsatt ikke viktig nok til at landets statsminister mottar skriftlige spørsmål når jeg banner.

Å hevde at sitatet kan legitimere hat og vold, er vanvittig. Noen har sammenlignet sitatet med Facebook-innlegget fikk Sylvi Listhaug til å måtte gå. Jeg var selv en av mange som reagerte på det innlegget. Men det er en grunnleggende forskjell på de to sakene: Facebook-innlegget var seriøst ment. Jensen sin uttalelse var ikke det. Å bygge opp under en tanke om at Arbeiderpartiet ikke bryr seg om nasjonens sikkerhet, er uærlig og kan være farlig. Å smøre litt på under en motivasjonstale med glimt i øyet, er ingen av delene og burde blitt i landsmøtesalen det ble sagt i.

I 2015 ville angivelig Tone Tellevik Dahl «kaste Fabian Stang ut av ordførerkontoret». Selv om Rådhuset er over 60 meter høyt, var det i hvert fall ingen den gang som anklaget henne for en drapstrussel. La oss håpe vi kan fortsette å vise politikere like mye velvilje som vi gjorde det gang.

 

Fra forsiden