Ja til mobilforbud i skolen!

Det er ikke lærernes feil at elever sitter med mobilen i timen, slik Elevorganisasjonen hevder.

Publisert   Sist oppdatert

Kannik skole i Stavanger har lagt ned forbud mot bruk av mobiltelefoner, kunne vi lese i Klassekampen 6. august. Det er klokt. Telefoner har etter hvert blitt små datamaskiner, fulle av kilder til å ta oppmerksomheten bort fra det vi skal konsentrere oss om.

Telefoner kan brukes til mye mer enn å ringe med, og når jeg tenker meg om, har det heller aldri blitt regnet som læringsfremmende å sitte opptatt i en telefonsamtale når læreren underviser.

Messenger og snapchat er ikke bedre.

– Undervisningen oppleves uinspirerende.

Man skulle tro at et forbud mot telefoner var normen ved alle skoler – like selvsagt og udiskutabelt som røykeforbudet ved bensinpumpene. Så feil kan man ta.

– Mobilbruk i timen er ofte et resultat av at undervisningen oppleves uinspirerende eller irrelevant, sier leder i Elevorganisasjonen, Agathe Waage, til Klassekampen.

Dette har blitt et slags standardsvar fra Elevorganisasjonen. Hvis det finnes disiplinproblemer i klassen, er det læreren som må gjøre undervisningen enda mer spennende.

Oppmerksomhet ut på anbud

Elevenes oppmerksomhet skal altså ut på anbud i et fritt marked hvor tyske kasus, brøkregning og Haugtussa skal konkurrere med chat fra venner, Facebook og instagram.                                                                          

Hvis elevene synes fjollete grimaser på snapchat er mer spennende enn separable differensialligninger, får læreren legge inn et mer fristende anbud etter pausen.

Det virker som det er utenkelig for organisasjonen at vi mennesker tidvis trekkes mot mobilen i situasjoner hvor omgivelsene skulle hatt oppmerksomhet – ja, at vi av og til må konsentrere oss om noe som er kjedeligere, men viktigere enn sladder og sludder på telefonen.

Jeg synder selv

Jeg skal ikke gjøre meg bedre enn andre. Dette er nemlig ikke et forkastelig trekk ala hat og misunnelse. Det er bare en menneskelig harmløs svakhet, men den må holdes i sjakk. Det må finnes regler.

I dag holdt jeg for eksempel på å kollidere med en lyktestolpe fordi jeg hadde nesen i telefonen. Det betyr ikke at lyktestolpen heretter må gjøre seg mer interessant. Det er jeg som må følge med i trafikken.

Vi hadde diskutert organer og organisasjoner som ender på ...og samfunn, og endt oppe med å lansere messingblåseavisen Tuba og samfunn

Jeg har også syndet i møter på jobb. Fordelen med å jobbe i avis er at vi ofte saumfarer nyhetsbildet underveis i redaksjonsmøtet. Mye foregår på sosiale medier som Facebook. Ulempen er at man fort kan bli fortapt i en video hvor katter spiser dopapir. Det er kanskje mer spennende enn siste nytt om Per Sandberg (nei, vent, det er det kanskje ikke), men det er definitivt helt irrelevant..

En gang satt jeg og en tidligere kollega og chattet, og etter hvert ble tørr lydløs chat til hørbar fnising. Vi hadde diskutert organer og organisasjoner som ender på ...og samfunn (Rus og samfunn, Sex og samfunn…), og endt oppe med å lansere messingblåseavisen Tuba og samfunn. De mer gretne i redaksjonen gryntet lett. Vi følte oss som, ja nettopp, elever på ungdomsskolen.

Livet er et samspill med andre

Her er vi ved problem nummer to: Å sitte med nesen i telefonen kan være veldig uhøflig. Det er spesielt uhøflig når noen skal fremføre ting de har forberedt. Vi tenker ikke over det selv, men ufrivillig oser det nedlatenhet og nedvurdering.

Du setter deg ikke på første rad i en teatersal og leser avisen. Det gjør du heller ikke om stykket viser seg å skuffe. Andre er interessert. Slik oppførsel er respektløs, og da yter du din skjerv til at de på scenen yter enda dårligere. Lærere står også på en scene.

Livet er et samspill med andre, og det handler ikke alltid om meg, meg, meg og mine behov. Noen ganger skal man tilpasse seg andre og temme seg selv. Selv om en snap eller snopp er mer spennende der og da.