Kommentar

Jagland blander roller

Når Jagland skal håndtere norsk presse bruker han sin egen kone, ikke Europarådets stab.

Bilde: Council of Europe

Thorbjørn Jaglands kone Hanne Grotjord fungerer som hans pressekontakt, også i saker som dreier seg om hans arbeid i Europarådet. Men hun har ingen formell stilling i Europarådet, og jobber for sin mann på ren frivillig basis.

Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland har kommet i konflikt med Aftenposten rundt avisens reportasjer om hans håndtering av korrupsjonsanklager som omfatter Aserbajdsjan og Europarådets parlamentarikerdelegasjon. Tirsdag toppet det seg da Jagland leverte et rasende Facebook-innlegg under overskriften ”Hanne og jeg har fått nok”.

Jeg stusset over at han trekker sin kone inn i dette på en så fremtredende måte. Han avslutter Facebook-posten slik:

”Nå er det best for både min kone og meg, og mine to sønner at vi i de to årene vi har igjen her i Strasbourg vier oss til det unike systemet vi har bygget opp i Europa for beskyttelse av menneskerettigheter.”

Men hans kone, Hanne Grotjord, jobber da ikke for Europarådet? Så ser jeg at hun i pressen ofte fremstår som hans pressekontakt, for eksempel da Geir Lundestad utga sin bok i 2014, og i høst da Jagland kritiserte norsk presses håndtering av valgkampen her hjemme.

I Europarådet har Jagland en kommunikasjonsdirektør og pressetalsmann, Daniel Holtgen. I tillegg har sekretariatet en kommunikasjonsstab på åtte personer med regionalt ansvar. Päivi Irene Suhonen har ansvaret for de nordiske land. Dessuten har Andrew Cutting ansvaret for skandinavisk presse i Brussel.

Holtgen bekrefter på min forespørsel:

“Hanne has no official and no paid function at the Council of Europe.

She has facilitated media contacts in Norway for Jagland purely on a voluntary basis, in particular as media requests to Mr Jagland in Norway are not always related to the Council of Europe”.

Jagland bruker altså i mange tilfeller ikke sin stab, ansatt og betalt av Europarådet, når han håndterer norsk presse. Isteden benytter han seg av en privatperson uten noen formell tilknytning til Europarådet, sin kone, som riktig nok har presseerfaring.

I saker som ikke har noe med Europarådet å gjøre, slik som uenigheter rundt Nobel-komiteen, er det mulig å forstå dette. Men hennes rolle er mer omfattende, som når hun tar del i Jaglands kritikk, i egenskap av generalsekretærvervet, av norsk presse, og når hun er involvert i Aserbajdsjan-saken. Og det er altså slik at Jagland selv skriver at hun har viet seg til Europårådet.

Det er en merkelig rolleblanding.

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden