Jakten på en ny og moderne liberalisme

Mens høyre- og venstreaksen blir mindre relevant, vokser motstanden mot populismen i Sentral-Europa. Vi har sett på noen av de nye politiske skillelinjene.

Publisert Sist oppdatert

I EU-valget sist helg ble det tydelig: En grønn og liberal politisk bølge skyller over Europa. Som Simon Torp skriver i denne analysen, er denne bølgen – ironisk nok – en konsekvens av høyrepopulismen. I og med at de nye liberale bevegelsene representerer noe annet enn de tradisjonelle partiene, åpner det for en ny dynamikk i politikken – nå står slaget mellom høyrepopulister på den ene siden og liberale, progressive bevegelser på den andre.

Denne trenden er synlig i to land Minerva har dekket de siste ukene: Tsjekkia og Slovakia. I motsetning til hos sine naboer i Ungarn og Polen har nye «bevegelser» her nærmest helt danket ut de mer etablerte politiske kreftene.

Slovakias største parti i EU-valget ble som ventet «Progressive Slovakia», det liberale og EU-vennlige partiet som fosset frem og vant presidentvalget i Slovakia tidligere i vår. De fikk 20,1 prosent oppslutning.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Digitalt årsabonnement og kvartalstidsskrift til 1050 kr i året

Bestill her