Nyhet

Jaktet KNM Helge Ingstad en russisk ubåt da det smalt?

Når KNM Helge Ingstad for siste gang kringkaster sin posisjon før forliset ligger den like ved den russiske tankeren Kola.

Bilde: Skjermdump Twitter: Hans De Vrij

Et mystisk russisk tankskip var tett på KNM Helge Ingstad før ulykken.

Rett før fregatten KNM Helge Ingstad krasjet inn i tankskipet Sola TS og forliste natt til 8. november, seilte det norske krigskipet tett opp til den russiske oljetankeren Kola, som har oppholdt seg i rundt norsk farvann siden starten av NATO-øvelsen Trident Juncture startet ved månedsskiftet.

En oljetanker kan høres fredsommelig ut, men Kola er et krigsskip, tilhørende Altaj-klassen. Ifølge den russiske nyhetstjenesten TASS forlot Kola havnen i Kaliningrad i følge med de to russiske korvettene Soobrazitelnyj og Stojkij den 22. oktober i år.

29. oktober: Kola gjør runder utenfor norskekysten

Den 29. oktober starter den russiske tankeren å gjøre runder utenfor norskekysten. Denne aktiviteten er svært uvanlig for et vanlig tankskip, men det har tidligere vært observert at russiske tankskip har gjort lignende runder i forbindelse med russisk ubåtaktivitet. Blant annet var det en tankskip med tilsvarende aktivitet i Østersjøen i 2014, da svensk marine lette etter en ubåt i Stockholms skjærgård. Den gangen ble det spekulert i hvorvidt tankskipet var moderskip for russiske ubåter i svensk farvann.

30. oktober: Kystvakten møter Kola

Den 30. oktober ble tankskipet observert utenfor Trøndelags-kysten. Her ser tankeren ut til å seile rundt i sirkler, hvorpå tankeren blir møtt av den norske kystvakten og snur så nordover.

2. november: et nytt russisk skip

I flere dager følger den norske kystvakten den russiske tankeren oppover norskekysten. Den 2. november, utenfor Tromsø, ser de også ut til å få følge av enda et russisk skip. Det er det russiske redningsfartøyet Nikolaj Tsjiker, som gjør runder utenfor Tromsø mellom kystvakten og Kola.

Nikolaj Tsjiker er tett forbundet med, og kjent for å følge russiske ubåter. For bare et år siden fulgte blant annet Nikolaj Tsjiker den russiske atomubåten Dmitrij Donskoj oppover langs norskekysten i åpent lende. Nikolaj Tsjiker var også blant de første skipene som var på plass ved den tragiske Kursk-ulykken 12. august 2000

4. november:  Flere russiske skip i møte med kystvakten

Den 4. november dukker enda et russisk krigsskip opp. Det er forskningsskipet Akademik Mstislav Keldysj, som også er kjent for sine undervannskapasiteter. Da den sovjetiske atomubåten K-278 forsvant utenfor norskekysten i 1989, etter at en brann hadde brutt ut ombord, var det dette skipet som ble satt inn i søket.   

To dager senere, og to dager før KNM Helge Ingstad forliser, følges den russiske tankbåten av en annet norsk kystvaktfartøy, KV Andenes. De befinner seg rett utenfor den norske militærbasen på Andøya.

7. november – KNM Helge Ingstad nærmer seg Kola

Om morgenen 7. november, er det KNM Helge Ingstad som er observert på satelittovervåkning, tett opp til den russiske tankeren Kola.

Dette er imidlertid ikke det siste vi ser av Helge Ingstad. Gjennom et nettsted som overvåker skipstrafikk har Minerva brakt på det rene at Helge Ingstad kjørte med påskrudd AIS om morgenen og formiddagen 7. november. Men klokken 13.27 er det slutt. Da er skipet utenfor Møre-kysten, og seiler i snaut 15 knop. Så høres ingenting før vi får et signal i det båten går gjennom det smale sundet mellom Måløy og Vågsøy i halv elleve-tiden om kvelden – fortsatt i samme hastighet. Deretter er det helt stille i høstnatten.

Siste livstegn fra KNM Helge Ingstad før forliste, om kvelden 7. november klokken 22:38.

8. november – Helge Ingstad nærmer seg Sola

Omtrent klokken 04 smeller KNM Helge Ingstad inn i TS Sola i en hastighet på 17 knop. Hvorfor kommer Helge Ingstad inn i en fjord med sivil skipstrafikk i denne hastigheten? Hvorfor har Helge Ingstad skrudd av sine AIS-signaler døgnet før, da Helge Ingstad lå tett på den russiske tankeren Kola? Hvorfor vet ikke Fedje VTS hvor båten er? Hvorfor har ikke Helge Ingstad kontroll på tankskipet som kommer i mot?

Lette den norske fregatten etter en russisk ubåt kun 50 kilometer fra Bergen? Spektakulære hendelser har ofte også en spektakulær forklaring.

KNM Helge Ingstad, er et fartøy bygget for jakte på ubåter, og har tidligere vært satt inn i søk etter ubåter utenfor norskekysten. Det er ikke unaturlig at den gjorde nettopp dette da den forliste. Flere av de russiske ubåtene, både av større og mindre type, kan tenkes å bevege seg i omtrent denne hastigheten under vann.

Kola på vei tilbake til Kaliningrad

I skrivende stund er den russiske tankeren Kola nå på vei tilbake Kaliningrad, der den seilte ut ifra den 22. oktober. Klokken 16:18 i dag passerte den Øresundbroen ved grensen mellom Sverige og Danmark.

Den siste runden tankskipet ser ut til å ha med uregelmessige manøvre er også den 8. november utenfor mørekysten, også samme dag som KNM Helge Ingstad forliste.

 

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden