NYHET

James LeDuc i Texas og Yuan Zhiming i Wuhan har i en årrekke samarbeidet om sikkerhet i høysikkerhetslaboratorier. Da epidemien i Wuhan ble kjent i 2020 tok det ikke lang tid før LeDuc sendte en e-post til sin kollega for å sjekke ut mulighet for et labuhell. Henvendelsen ble aldri besvart.

Amerikanske forskere mistenkte en lablekkasje fra første stund

Hyllet Kinas åpenhet og avviste muligheten for en lablekkasje, men frigitte e-poster viser at amerikanske forskere som samarbeidet med Wuhans institutt for virologi i virkeligheten så helt annerledes på problemet.

Publisert Sist oppdatert

Våren 2020 var ledende amerikanske samarbeidspartnere av Wuhans Institutt for virologi bekymret for at koronapandemien startet som et uhell i et av Wuhans mange viruslaboratorier.

Det viser utdrag fra en e-postkorrespondanse som US Right to Know har fått innsikt i. I den nå frigitte e-postkorrespondansen utveksler direktør Jim LeDuc i Galveston National Laboratory i Texas synspunkter på virusopphavet med generalmajor Philip Russell. Nå avdøde Russell var tidligere president for The American Society of Tropical Medicine Hygiene. James LeDuc er på sin side en tidligere samarbeidspartner av Wuhans Institutt for virologi, der de blant annet har samarbeidet om sikkerhetsopplæring og utveksling av personalressurser.

Lablekkasje er definitivt en mulighet.

I korrespondansen skriver LeDuc til Russell om en nylig frigitt film med argumenter for hvorfor pandemien kan ha startet som et labuhell. LeDuc er i sin første e-post til Russell om denne filmen kritisk til hypotesen om et labuhell, og skriver: «Jeg tror ikke at viruset stammer fra laboratoriet i Wuhan, og denne vedlagte artikkelen har sterke argumenter for at det kom fra naturen. Det er en konklusjon som jeg er enig i».

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS