KOMMENTAR

Jan Bøhler drar med seg en senterpartist til inn på Stortinget, skal vi tro den ferskeste målingen.
Jan Bøhler drar med seg en senterpartist til inn på Stortinget, skal vi tro den ferskeste målingen.

Et varslet Bøhler-sjokk

Senterpartiet er så vidt inne med to stortingsrepresentanter på dagens Oslo-måling. Arbeiderpartiet kan trøste seg med at lekkasjen ikke er større.

Publisert

Noen uker etter at Jan Bøhler meldte overgang til Senterpartiet kunne Norstats måling for NRK og Aftenposten i slutten av oktober melde at partiets oppslutning hadde økt til 4,5 prosentpoeng, nok til et mandat i Oslo med grei margin. Det var langt fra overraskende at Bøhler, med en betydelig personlig støtte og stor mediedekning kunne klare dette.

Dagens måling fra Sentio for Klassekampen og Nettavisen gir partiet 7,5 prosent, og dermed med knapp margin to mandater fra Oslo. Det ville være en overraskelse, og betinger nok at Senterpartiets fremgang nasjonalt, som vi har sett i det siste, holder seg og forsterkes, samt at veldig mange Oslo-borgere som aldri før kunne vurdere å stemme på «bønda», faktisk gjør det.

Arbeiderpartiet sliter kraftig på målingene, både nasjonalt og i Oslo. Derfor er de nok litt lettet i dag, med 25,9 prosent og fem mandater. NRKs måling ga bare 20,9 prosent og fire mandater. Bakgrunnstallene viser at 21 prosent av dagens SP-velgere stemte AP i 2017, så lekkasjen er reell, men AP gjør det altså relativt bra blant andre grupper. I 2017 fikk Oslo AP 28,4 prosent.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,- i året,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS