NYHET

Nils Chr.Stenseth har samarbeidet med kinesiske forskere i 25 år og har mottatt flere kinesiske utmerkelser og hedersbevisninger for sitt arbeid.
Nils Chr.Stenseth har samarbeidet med kinesiske forskere i 25 år og har mottatt flere kinesiske utmerkelser og hedersbevisninger for sitt arbeid.

– Jeg er overbevist om at det ikke har vært en laboratorielekkasje

Som første ikke-kineser etter koronautbruddet har den norske biologen Nils Chr. Stenseth fått til et forskningssamarbeid med Zheng-Li Shi ved Wuhans Virologiske Institutt. I deres første fagfellevurderte artikkel roser de Kina for hvordan landet håndterte epidemiens tidlige fase og avfeier alle spekulasjoner om at pandemien kan ha startet som et labuhell.

Publisert Sist oppdatert

I USA pågår debatten om opphavet til SARS-CoV-2 viruset med stadig økende intensitet. President Joe Biden har bestilt en rapport om spørsmålet fra landets etterretningstjeneste, som er forventet publisert innen utgangen av august. Og kilder i den amerikanske presidentadministrasjonen har begynt å antyde at muligheten for at pandemien startet som et uhell i laboratorium er vel så sannsynlig som naturlig overføring.

Samtidig får flere amerikanske forskere og myndighetspersoner hard kritikk for å tidligere ha samarbeidet med kinesiske virusforskere om fremstilling av syntetiske koronavirus i forskningsøymed.

Denne kontroversen har imidlertid ikke skremt den norske biologen Nils Chr. Stenseth ved Universitetet i Oslo fra å fortsette sitt samarbeid med blant annet Zheng-Li Shi ved Wuhans Virologiske Institutt og direktør ved Kinas folkehelsemyndighet George F. Gao.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 699,- i året,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 89,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1050,-

Bestill her